Noutăți

Păianjenul care imită frunzele. Incredibila specie de arahnide descoperită în China

În regnul animal, uneori, cea mai bună strategie de supraviețuire este ca o viețuitoare să se pretindă a fi ceea ce nu este de fapt. Un astfel de necuvântător a fost descoperit și în pădurea tropicală din provincia Yunnan, China. Aici, oamenii de știință au observat un păianjen cu totul și cu totul special. Acesta imită aspectul unei frunze, atât uscate cât și verzi. Partea ventrală are o culoare asemănătoare cu cea a frunzelor uscate, în timp ce partea dorsală este colorată în nuanțe de verde, semănând cu frunzele verzi.

Noua specie de arahnide aparține genului Poltys. Imitarea frunzelor este o strategie adoptată de mai multe insecte și arahnide pentru a se apăra de prădători sau pentru a se ascunde atunci când vânează. Aproximativ 100 de specii de păianjen posedă o asemenea capacitate de a se camufla, însă această specie pare singura, cel puțin pentru moment, care imită frunzele pentru a se pierde în natură.

dafaf3

Se crede că acest păianjen se ascunde în timpul zilei în desișul de vegetație, iar pe durata nopții își construiește pânza și vânează. Din păcate, până în prezent, doar un singur exemplar din această specie nouă a fost găsit, ceea ce face ca multe întrebări să rămână fără un răspuns.

Descoperirea sa a fost una accidentală, asta potrivit autorului studiului, Matjaz Kuntner, investigator principal la Institutul de Biologice Jovan Hadzi din cadrul Centrul de Cercetare Științifică al Academiei Slovene de Științe și Arte. Acesta a descoperit exemplarul în timpul unei expediții la care a participat în anul 2011 în China.

paianjen2

sursa: livescience.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii