Noutăți

„Pădurea Copacilor Morți”, un loc unic pe glob. Copacii sunt uscați de aproape 1.000 de ani…

  •  
  •  
  •  

Deadvlei sau „Pădurea Copacilor Morți” se află în parcul national Namib-Naukluft din Namibia. Zona este înconjurată de dune de nisip roșiatice cu înălțimi cuprinse între 300 și 400 de metri. Copacii sunt uscați de aproape 1000 de ani, însă nu au apucat încă să se descompună din cauza mediului extrem în care se află. Scoarța copacilor s-a înnegrit din cauza expunerii prelungite la lumina Soarelui. Dunele care înconjoară locul datează de mii de ani, iar nisipul pare literalmente ruginit.

Zona în care se găsesc aceste trunchiuri uscate se numește Sossusvlei și este de fapt o întindere plată, acoperită cu un strat dens şi compact de sare și lut. În trecut, zona Deadvlei era străbătută de râul Tsauchab, dar în urmă cu aproximativ 900 de ani acesta a secat. Terenul a devenit atât de arid încât toată vegetația a murit. Tot ce a mai rămas în urmă sunt aceste trunchiuri de copac, care stau mărturie  schimbărilor climatice prin care a trecut acest loc.

Peisajul, unic în lume, se întinde pe o porțiune de 70 km și este una dintre atracțiile Namibiei. Datorită peisajului, aici au fost turnate și unele filme produse la Hollywood, precum The Fall, Ghajini sau The Cell. Totuși zona nu este complet lipsită de viața, turiștii care vin aici pot vedea câteva specii de plante native, precum ar fi salsola și nara, adaptate să supraviețuiască doar din cantitatea de apă pe care o lasă ceață de dimineață care inundă această vale înconjurată de dune. De asemenea în zonă trăiesc mai multe specii de șerpi, unii dintre aceștia extrem de veninoși, dar și rozătoare sau păsări de talie mică.

Abgestorbener Akazienbaum im Dead vlei, Namibia

Abgestorbene Akazien im Dead vlei, Namibia

sursa: https://www.worldatlas.com/articles/deadvlei-unique-places-of-namibia.html

sursa: https://www.britannica.com/place/Cherrapunji

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii