Noutăți

Pacienții vor putea acorda note medicilor și spitalelor. Ce părere aveți? Va trece clasa sistemul public de sănătate?

Stimați cititori, vi s-a întâmplat vreodată să fiți tratați necorespunzător într-un spital public? Ce ați simțit în acele momente? Nu-i așa că ați fost tentati să reclamați, „undeva mai sus”, neregulile constatate? La începutul anului trecut a fost introdus în spitalele din România un „mecanism de feedback al pacientului”. Mai pe românește, un sistem prin care pacienții care ieșeau din spital puteau evalua medicii și calitatea serviciilor medicale. Bună treabă. Numai că sistemul și-a arătat, între timp, neajunsurile.

Prin urmare va fi îmbunătățit, în curând. Până acum, chestionarele aferente sistemului de evaluare erau completate în prezența personalului medical iar acesta din urmă avea, ulterior, posibilitatea eliminării acelor evaluări care nu îi conveneau. Vechile prevederi nu preveneau o asemenea conduită. Urmarea? Din centralizarea rezultatelor care au ajuns la minister a reieșit că în chestionare calitatea serviciilor de care au beneficiat pacienții din România a fost corespunzătoare unui grad de satisfacție de peste 97%.

Ar însemna, deci, că populația țării este extrem de mulțumită de spitalele publice și de personalul medical. Că n-ar mai trebui îmbunătățit nimic. Lucru total neadevărat, dacă luăm în calcul alte sondaje. În realitate, gradul de satisfacție vizavi de calitatea serviciilor medicale ar putea fi mai mic de 50%!

Acum situația se va schimba, prin emiterea unui nou ordin ministerial. Chestionarul pe care îl introduce nou-apărutul proiect de ordin al ministrului sănătății cuprinde zece întrebări, fiind mai simplu. Pacientul va putea să furnizeze răspunsurile online, când va dori. Ori să reclame faptele de corupție ale personalului medical, tot prin mijlocirea chestionarului!

Pacientul va fi nemulțumit, la ieșirea din spital? Îi va acorda medicului o notă de 1, ca să-și declare astfel insatisfacția, după ce-a fost tratat… cu indiferență sau lipsă de respect. La rândul său, medicul va fi mai grijuliu cu pacienții, de teama evaluărilor negative.

Medicii care vor excela în profesie vor primi o mulțime de note mari. Note de 4, mai exact, fiindcă mai mari de-atât nu sunt prevăzute. Nota patru se traduce prin „foarte mulțumit”. Să nădăjduim că România va avea cât mai mulți medici demni de note maxime. Sau măcar că sistemul public de sănătate va promova într-o clasă superioară.

Care vor fi întrebările la care vor răspunde pacienții, la completarea chestionarului?

Vom enumera, chiar acum, câteva dintre ele:

– „Cât de mulţumit eşti de activitatea şi implicarea asistentelor medicale?”

– „Cât de mulţumit eşti de serviciile medicale oferite de spital?”

– „Cât de mulţumit eşti de activitatea şi implicarea medicului?”

– „Cât de mulţumit eşti de curăţenia din spital?”

– „A fost nevoie să cumperi medicamente sau alte materiale sanitare?”

– „Ai primit explicaţii clare cu privire la diagnostic şi tratament?”

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursa: www.ms.ro

Imagini: www.returnofkings.com, www.iowaclinic.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Pacienții vor putea acorda note medicilor și spitalelor. Ce părere aveți? Va trece clasa sistemul public de sănătate?

  1. Nu medicii sunt de vina.Nu ei ar trebui sa primeasca note..Iar pentru sistem nu exista note.Atita timp cit exista statul si noi ceilalti, mereu vor fi probleme, din ce in ce mai grave.As vrea sa nu mai vad in ochii lor teama ca ceva ar putea fi in afara regulilor!As vrea sa vad sa vad in ochii lor hotarirea de a prelua si vindeca un pacient,garantind cu profesionalismul lor si nu cu regulile sistemului.Nu-mi fac iluzii!Totul este spoiala si nimeni nu are nevoie de parerea ta!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii