Noutăți

Oumuamua – obiectul cosmic cu origini misterioase ce călătorește prin spațiu, de milioane de ani, cu o viteză enormă

Astronomilor le-a fost dat să observe, recent, primul asteroid care, având o origine misterioasă, probabil în zona de influență a unei stele neidentificate (alt sistem solar), a ajuns în sistemul nostru solar. Orientându-și telescoapele către neobișnuitul corp ceresc, cercetătorii au aflat detalii captivante. Pentru prima oară, obiectul a fost observat cu telescopul Pan-STARRS 1, din Hawaii.

În urma observațiilor, astronomii au ajuns la concluzia că asteroidul provenit din depărtările enigmatice ale Cosmosului este constituit dintr-o materie densă, dură, posibil rocă sau metal, fără să conțină apă sub formă lichidă sau gheață. Culoarea sa, specifică și corpurilor cerești de la marginea sistemului nostru solar, ar putea proveni de la radiațiile la care a fost expus în cursul călătoriei sale îndelungate, prin spațiu.

primul asteroid interstelar

Oumuamua

Asteroidul a fost botezat Oumuamua (sau 1I/2017 U1), este lung de peste 400 de metri și are o formă neobișnuită, distinctivă, de trabuc. Lungimea sa este de 10 ori mai mare decât lățimea și are o formă care nu a mai fost observată, vreodată, la un asteroid. Și acestea nu sunt singurele ciudățenii, legate de acest corp ceresc cu origini îndepărtate, provenit dintr-un sistem solar diferit!

Inițial s-a crezut că este o cometă. Însă nu prezenta niciuna dintre însușirile cometelor. A fost încadrat, apoi, mai corect, în categoria asteroizilor. Interesant este că a venit din direcția actuală a stelei Vega (α Lyrae), din constelația Lirei, gonind prin spațiu cu o fenomenală viteză medie de 95.000 km/h. Oumuamua a călătorit vreme de 300.000 de ani, pentru a ajunge, din zona galactică în care azi se află steaua Vega, până în preajma Pământului. Se impune mențiunea că, în urmă cu 300.000 de ani, steaua Vega avea o altă poziție.

sistemul solar

Lyra

Astronomii cred că misteriosul Oumuamua a călătorit prin spațiu, fără a se atașa de un sistem solar, vreme de sute de milioane de ani. Până nu demult, acest tip de obiecte interstelare existau doar la nivel ipotetic, neexistând dovezi concrete ale prezenței lor, explică astrofizicianul T. Zurbuchen, de la NASA.

În mai 2018 Oumuamua va fi localizat, potrivit sciencealert.com, în preajma orbitei lui Jupiter iar în apropiere de Saturn va ajunge în ianuarie 2019. La 20 noiembrie neobișnuitul corp ceresc călătorea înspre exteriorul sistemului nostru solar cu o viteză de 138.000 de kilometri pe oră. Oamenii de știință îl vor urmări cu telescoapele, până când va ajunge mult prea departe pentru a mai fi văzut și se va pierde în nesfârșita beznă cosmică. După ce va părăsi sistemul nostru solar, primul asteroid interstelar descoperit de către astronomi se va îndrepta către constelația Pegas.

asteroid-A2017U1

imagine asteroid

Surse: www.sciencealert.com, earthsky.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii