Noutăți

Ouăle Fabergé – Bijuteriile unice create pentru familia imperială rusă. Galerie foto

Peter Carl Fabergé, cunoscut de asemenea sub numele de “Karl Gustavovici Fabergé”, a fost un bijutier rus, cunoscut îndeosebi pentru „Ouăle Fabergé”, bijuterii realizate din metale şi pietre preţioase, la baza cărora se află tradiţia pascală. Acesta s-a născut la 30 mai 1864 și a preluat meseria tatălui său, la curtea țarului Alexandru al III-lea al Rusiei.

În 1885 țarul se decide să îi facă un cadou mai deosebit soției sale cu ocazia sărbătorii a 20 de ani de căsătorie. Pentru că aniversarea a căzut în preajma sărbătorilor pascale, Alexandru al III-lea îi cere bijutierului regal să îi creeze o bijuterie unică sub formă de ou care să fie extrem de prețioasă, la fel ca și soția sa Maria. Așa au apărut ouăle Faberge și tradiția anuală de Paște a acestora de la curtea țarului rus.

După moartea țarului Alexandru al III-lea, fiul lui Nicolae al II-lea a dust tradiția mai departe. Mai mult, din 1894 Peter Carl Fabergé a creat două ouă în fiecare an, unul pentru soția lui Nicolae al II-lea, împărăteasa Alexandra Fedorovna, iar unul pentru mama sa, Maria Fedorovna. Timp de 32 de ani, până la revoluția bolșevică din 1917, care a dus la sfârșitul domniei țarului, Fabergé a creat peste 50 de astfel de ouă prețioase.

Bijuteriile erau făcute din aur și argint pur, ornate cu zeci de pietre prețioase. În fiecare an, oul avea o altă tematică, iar unul dintre cele mai scumpe a fost cel realizat în anul 1913, vândut la o licitație în anul 2002 pentru suma de 9,6 milioane de dolari.

Fabergé11 Fabergé10 Fabergé9 Fabergé7 Fabergé6 Fabergé5 Fabergé4 Fabergé3 Fabergé2
sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii