Noutăți

Originea sarmalelor– motiv de dispută în Europa

Cine a inventat sarmalele?

Postul de televiziune CNN a preluat și prezentat un documentar promovat de portalul “Travel and leisure” care oferă informaţii de călătorie şi de petrecere a timpului liber pe glob. Aceștia au decis că sarmalele sunt produse tradiţionale româneşti, prezentându-le printre primele 12 feluri de mâncaruri tradiţionale de Sărbători, din întreaga lume. Dar de fapt de unde provin?

sarmale-465x390
Oala de lut a fost inventată cu multe mii de mii de ani în urmă. Odată cu invenția ei, mâncarea s-a diversiticat datorită fierberii cărnii și a legumelor. Tot în oala de lut se fierbea și carnea înfășurată în diferite frunze, lucru atestat de zeci de picturi rupestre.

Și totuși….care este originea sarmalei? Cine a preparat-o prima dată?

Cuvântul românesc „sarma” este împrumutat din limba turcă – sarmak, unde are sensul „a înfășura, a înveli”. Este posibil și din cuvântul intermediar sârbesc cарма / sarma: „sarma”. Acest produs culinar este cunoscut, cu aceeași denumire, în mai multe țări din apropierea bazinului răsăritean al Mării Mediterane: Turcia, Ungaria, România, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Palestina, Iordania, Siria, Liban, Grecia, Cipru, Ucraina dar și în Republica Moldova. În Bucovina și în Moldova sarmalele sunt uneori numite găluci („găluști”, „găluște”). Tot sarmale se mănâncă și în țări precum Italia, Germania, Suedia, Norvegia, Rusia, Azerbaigean, Kazahstan, Kirghistan, Uzbekistan și chiar Irak, cunoscute sub alte denumiri.

kuhnyacrama157
Paternitatea sarmalelor este revendicată în prezent de trei state: Turcia, Grecia şi Albania, în ultimele două fiind folosite frunzele de viţă în locul foilor de varză. Iată de unde disputa europeană! Probabil că este greu de decis cine ar putea fi inventatorii sarmalei. Procedeul de înfășurarea a cărnii în diferite frunze a fost și este clar folosit de popoarele de pe întregul mapamond, doar că în părțile noastre, ale Europei, este un fel de mâncare mult utilizat, iar Turcia este considerată de cei mai mulți drept țara de origine a sarmalei.

În Romania, sarmalele cu mămăligă sunt considerate mâncare tradițională, specifică acestor locuri, ne mândrim cu ea și o consumăm cu poftă! Trebuie doar să nu uităm că porumbul este originar din America Centrală (Mexic) și a fost descoperit de europeni la sfârșitul secolului 15, începutul secolului 16. Așadar… mămăliga este clar de împrumut!

img.inin.ro
“Bucătăriile lumii sunt înrudite, iar preparatele sunt nu atât naţionale, sau etnice, cât regionale. Sarmaua reprezintă poate cel mai clar exemplu despre cum istoria, comerţul, cultura şi gastronomia sunt legate unele de altele. Este interesant de văzut cum o civilizaţie, cea otomană, a putut propune şi răspândi un preparat tuturor ţărilor cu care a intrat în contact, indiferent că a fost vorba despre război, comerţ sau schimb cultural.”( obiectiv.info)

În România există și o “Odă a sarmalei” scrisă de Păstorel Teodoreanu

«Cum s-ar defini sarmaua?
Vis înaripat al verzei ce-l avu cât a durat
somnul lung metamorfozic în butoiul de murat…
Potpuriu de porc și vacă, simfonia tocăturii,
imn de laudă mâncării, înălțat în cerul gurii.
O cochetă care-și scaldă trupu-n sos și în smântână
și se înfășoară-n varză ca în valuri de cadână.
O abilă diplomată ce-a-ncheiat o strânsă ligă
c-o bărdacă de vin roșu și-un ceaun de mămăligă.
Oponentă din principiu și un strașnic adversar
pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.
Un buchet de mirodenii, o frivolă parfumată
ce te-mbie cu mirosuri de slănină afumată.
Locatara principală ține-n spațiu tolerate,
perle de piper picante, boabe de orez umflate.
O prozaică’nnăscută, cum s-o prinzi în prozodie
că de când e lumea, porcul n-a citit o poezie.
Un aducător de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iată-n câteva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!»

 

Mădălina Corina Diaconu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

27 Comments on Originea sarmalelor– motiv de dispută în Europa

  1. O rectificare va rog. Mamaliga nu este CLAR de imprumut, mamaliga se gatea din mei!

    • Florin Catargiu // 14 iulie 2015 at 18:30 // Răspunde

      Un anume Romeo se revolta gratuit si ocazionat de usurinţa cu care oricine işi poate elucubra vânturile pe net si ne da ceva mostre de incultura subliniata de o lene măiastra de a cauta ..pe net .Nu ştie săracul si poate că in ignoranta lui ,nici nu e genul care sa vrea să ştie ,insă ce afirmă el aici precum ca mămăliga nu este un fel de preparat dobandit prin adoptiune ,ci vezi Doamne, este de la inceputuri pe masa sau inaintea românului deoarece inainte de mălai ,meiul “se gatea ” pe post de mamaliga .Fals ,meiul “se gatea “..terci nu ..”mamaliga “O ineptie mai mare nu se gaseste nici in extemporalele de clasa a treia .Pai e atat de limpede ca inaintea “mamaligii” care este automat numai din malai , a existat …o alta fiertura, de ..mei de exemplu sau de grau sau din faina obtinuta din alte cereale ,sigur că da ,insa pleonasmul difuzat cu pretenţii de enciclopedie corectivă are si aspecte hilare ..Recunoaşte ca mamaliga a venit undeva după ..altfel de fiertura (ca doar nu avem mintea lui Romeo sa credem ca si fiertura de mei se numea tot mamaliga..)cănd era toata ziua doar un ..terci .De fapt din lene sau din dorinţa de a scurta anumite “explicaţii ” de regula necesare dar… documentate corect, nu dupa ureche ,s-a folosit retroactiv termenul de “mamaliga” pentru ori ce fiertura de faina de cereale deşi era mult mai propriu să se faca o mică cercetare (suntem in epoca net-ului dragă Romeo )şi se descoperea că …in Anglia exista inainte de fiertura de mălai ,exista porridge-ul ,o fiertură din faină de ovaz ,la noi exista un terci de mei numit de romani (cand au pogorât peste daci) numit “Plumentum” ,si ca terciul făcut din faina de grau se mai numea (pe unde se mânca şi ăsta ) exact -“coleaşă”….Mamaliga fiind denumirea data de ai nostri ,dupa ce a aparut pe masa romanului fiertura de porumb ,care porumb incepuse sa inlocuiasca anevoiosul mei la recoltare ,si categoric depaşit ca si productie la hectar de catre porummb.De fapt ca orice neologism a fost imprumutata denumirea din rusă unde se numea (мамалыга) -valabil pentru cine cunoaste alfabetul slav.Sunt in ultima perioada tot soiul de apariţii editate de diverşi guguştiuci care şi-au luat bac-ul din a şasea incercare sau deloc prin care se amesteca la bunul plac sau la slaba inspiraţie nesustinuta de cunostiinte,a neavenitilor si degeaba tinerei ,apariţii atât de dăunătoare cunoaşterii adevarate incât nu degeaba s-a gândit nenea Putin sa mai pună de un război, ca să se mai curete lumea asta “noua” de prostie…….Ce nu ştie Putin insă ,este ca e cam tarziu .Şi mai ales cand s-a ajuns sa se exprime atat de savant precum ca mamaliga se ….”GĂTEA” din mei ..!!!!!in loc de pamanteanul – terciul de mei se fierbea in apa…..!!dar ce sa ne mai mire azi cănd cu ceva tupeu se ajunge din idiot sadea , direct prim ministru daca stii sa furi sau sa copiezi ,asa că …. la ce bun sa mai inveţi ???? Gandirea e gratuita dar simplă Mamaliga se fierbe cu apa .Punct.Deci tot ce se fierbe cu apa si este faina de cereala ,trebuie sa fie ..mamaliga din respectiva cereala ,nu? Gata!De unde se poate baga mana in foc pentru ca tot ce zboara …se manacă. Sa asteptam sa vedem generaţia asta de putori inculta ..mancand avioane sau mai nou ..drone!Pofta buna .(Pentru ca meritaţi!)

      • Domnule Florin Catargiu(!?!),nu cred că e cazul să luați foc pt. o nimica toată și să cădeți în păcatul exagerării și infatuării savante.În primul rând orice fiertură de cereală se poate numi terci,porridge,mămăligă,etc,căci este aceași Mărie cu altă pălărie,adică diferă cereala, grișată gros sau fin.Este același lucru ca și la făină,ea putând fi de orice cereală,dar în diferite zone ale lumii în funcție de cereală a primit și nume proprii,cum ar fi la noi „mălaiul„.Așa că eu zic să vă păstrați energia critică super savantă(!?!?!) pt. cauze mai nobile și mai pacifiste decât idolul dvs,„новый Сталин„ domnul Putin și să vă ocupați de problemele de la dvs. din țară,nu din România.

      • Pe cuvant de nu v_as pune prim ministru. Sarcasmul dvs ma unge la suflet.E apanajul oamenilor inteligenti.

  2. Turcia ar trebui scoasa din lista privind paternitatea sarmalelor.
    1. Cel mai adesea sarmalele au carne de porc, iar arabii nu o consuma.
    2. Nu aveau cum asa stie turcii de frunza de vie avand in vedere ca ei nu consuma alcool.

    • Aveau vita de vie,struguri de masa,si nu inseamna ca sarmalele trebuiau umplute cu carne de porc,asta au adaugat-o altii

      • Tatal meu e Sirian si au cultura de struguri, o vand angro la piata si se mananca proaspata, nu ca bauturi alcolice. Daca stai si te gandesti, si din orice alt fruct fermentat poti obtine o bautura alcolica.

  3. Mamaliga se facea si inainte sa fie porumb. Se facea din mei. Iar daca sarmaua vine din Turcia, cu siguranta ati vrut sa spuneti Anatolia. Turcii ca popor sunt acolo de o mie de ani. Nu au inventat ei mai nimic. S-o fi gandit si altul sa fiarba carne in varza inainte sa vina otomanii (care erau mai putini la numar si mai barbari)

  4. Florin Catargiu // 14 iulie 2015 at 18:35 // Răspunde

    Sa sparam ca nimerim un moderator care sa nu fie coleg de formatie sau generatie cu..Romeo.Doamne Ajuta!

    • Dragilor.. nu mai publicati ce nu stiti… daca nu aveti informatii sigure cadeti in ridicol… orice copil cu studii medii stie ca istoria turcilor nu inseamna 1000 de ani COMPLET GRESIT!! Referitor la sarmale nu sant romanesti sub nici o forma si nici turcesti!! Egiptul e patria mama… Faptul ca noi le-am imbunatatit nu ne da dreptul sa ne declaram primi producatori!!

  5. Cei de la historia.ro dau, repetat, un articol in care spun ei ca stiu cu precizie originea sarmalelor. Nimica romanesc pentru ei …oricum cei de la historia.ro neaga tot ceea ce este romanesc. Ba mai mult, de multe ori am observat ca iti neaga articolele imediat dupa ce le scrii … vin ei cu unul ce are acelasi titlu, scris in stilul lor.

  6. Mare gâlceavă în jurul sarmalelor și fără folos. O variantă ar putea fi și din … Japonia.
    Un moldovean a ajuns prin Japonia și a văzut cum populația invelește orezul în foi de alge. A întrebat ce-i aia și i s-a spus că e sushi. Ajuns acasă, i-a povestit nevestii ce a văzut. A pus-o să toace niște carne cu orez și neavând alge, s-a dus în grădină, a adunat frunze de vie, de sfeclă, de varză, de stevie, de hrean și ce a mai găsit și venind în casă a spus: neevastă, ia de sușești și tu carnea în aiaste frunze. Astfel a apărut sushi românesc pe care l-a numit SARMALE.
    Glumă, neglumă sunt convins că sunt mâncarea națională dat fiind varietatea și calitatea excepțională. A mâncat cineva sarmale mai bune ca la noi în altă țară? Eu unul le prefer pe alee noastre numai pentru simplul fapt că SUNT MAI BUNE, MAI GUSTOASE. Înainte de a scri ceva rău de ele, mai priviți odată imaginile. Odată cu umplutura au fost înfășurat și un pic din sufletul gospodinei. Calde, reci, cu smântână, ketchup, hrean ras cu smântână sau chiar mujdei de usturoi cu smântână, fierte în suc de roșii sau borș, musai cu mămăliguță alături, un degetar de țuică tare pentru a deschide calea și o ulcică cu vin sec de pus capac sunt cele mai bune de pe planetă.

  7. ATENTIE! Mamaliga NU ESTE DE IMPRUMUT! Inainte de aparitia porumbului in Europa se feolosea MEIUL pentru prepararea turtelor si a mamaligii!

  8. Viorel Radu // 15 iulie 2015 at 0:36 // Răspunde

    In general consumam aerul degeaba sau benzina la masina. Mancarea o mancam nu o consumam. Geto-dacule.

  9. Mulțumesc, domnule Florin Catargiu, pentru vorbele pe care mi le adresați totuși eu spre deosebire de alte persoane încerc să pun în evidență faptul că poporul nostru este un popor străvechi care nu a preluat de la alții TOTUL – mâncare (că mămăliga era doar o fiertură de boabe de mei tot mămăligă o numeau strămoșii noștri!), tradiții, îmbrăcăminte (piesele componente ale costumului național românesc au denumiri străine conform dex…) și chiar limba (limba română se trage direct din limba dacă nu am fost romanizati). Mă scuzați pentru că-mi iubesc țara, tradiția, istoria și rădăcinile.
    Vă rog să vă concentrați asupra celor care cu adevărat merită corectări și mustrări, nu de alta dar este plină țara de oameni îndobitociți. Până la urmă asta se dorește să ne pierdem conștiința națională, să fim niște nulități.
    Dar explodează mămăliga și o să fie bine!
    Multă sănătate!

    • Silv.-Dumitru Baboi // 15 iulie 2015 at 20:02 // Răspunde

      Bravo,Tizule, (Silviu-Romeo este numele complet)ca şi Hunii şi celelalte popoare venite di Asia Centrală au constituit salvarea gastronomiei române. Cu sarmale sub şa mai merge, oarecum, dar cum au adus Hunii Gulaşul sub şaua calului?Îmi este absolut “vis-a-vis” de unde vor moftangii “SĂ FI VENIT SARMALELE” gustul reţetelor româneşti sunt inegalabile! Fără felii de şunculiţă de purceluş şi fără a amesteca
      tocătura de porc cu cea de vacă (raport 30-70 %) nu putem vorbi de SARMALE

  10. nu poate merge omul la serviciu ca face-ti numa’ tampenii.cred ca ati pandit la colt!of,of…

  11. Gorie Oancea // 15 iulie 2015 at 9:38 // Răspunde

    Am cunoscut persoane din tarile precizate mai sus si va pot spune ca sarmaua nu face parte din bucatariile lor, dar acum este la moda ca fiecare sa-si inventeze o traditie culinara si cum noi n-am stiut sa dam atentie la orice detaliu cand am intrat in comunitatea europeana pentru a omologa acum suntem furati si fiecare isi aroga dreptul la ceea ce nu le apartine nu va spun cate au fost furate de occidentali.

  12. “Trebuie doar să nu uităm că porumbul este originar din America Centrală (Mexic) și a fost descoperit de europeni la sfârșitul secolului 15, începutul secolului 16. Așadar… mămăliga este clar de împrumut!”
    Nimic mai fals! Pînă la introducerea culturii porumbului, ce ajunge în Ţările Române pe la mijlocul sec. al XVII-lea, deci de-abia la 150 de ani de la descoperirea Americii, românii foloseau meiul pentru producerea mămăligii…

  13. In Banat se zice si acum “coleașă” la orice fiertura din faina de cucuruz.
    Asa ca mai moale cu mamaliga care este NUMAI dinnmalai?!

  14. Adevarul este ca acestea, mamaliga si sarmalele, sunt lucruri atat de complicate incat in mod clar nu puteau sa fie inventate simultan in mai multe locuri. Sunt idei splendide, scantei de inteligenta, care trebuie sa fi plecat de undeva. Nu e atat de usor sa-ti vina ideea de a imbrobodi naibii niste ceva in altceva, Doamne!
    E incredibila discutia, oameni buni, reveniti-va. Mamaliga si sarmalele sunt probabil de peste tot. Ce stiu sigur este ca exista doar cateva locuri in care NU le-a venit ideea. AM mancat ceva foarte foarte similar in FINALANDA! Erau exact in foi de varza, doar ca erau impaturite stil plic, in patru, si peste aceasta sarma (cu carne de porc tocata exact ca la noi!) mi-au trantit o lingurita de dulceata. De capsuni!!!

    Si mai stiu ceva, iar aici nu cred ca sunt discutii ;): cu siguranta Imperiul Otoman a fost “mediul” distributiei atat de largi a sarmalelor…

    Sanatate si pofta buna!

  15. Sandu Luminita // 7 mai 2018 at 21:20 // Răspunde

    Sini mindra ca sint Romanca si niciodata nu am sa fug de nationalitatea mea!!!

  16. Sandu Luminita // 7 mai 2018 at 21:21 // Răspunde

    Adevarul despre sarmale.

  17. Va certati si jigniti pt niste sarmale …..asa a ajuns Romania unde a ajuns …prea departe nu …treceti de la mamaliga la política…jajajajajaja

  18. n-am citit inca toate comentariile (promit s-o fac, de multe ori ele sunt mai interesante si informate decat articolul in sine), o sa spun un singur lucru (care mi se pare de bun-simt si incontestabil): orice pe lumea asta (indiferent ca vorbim de cultura, stiinta, sport, gastronomie) este al celui care l-a consacrat. da, un roman a inventat insulina, dar canadienii au consacrat-o. fotbalul, da, s-a jucat in florenta etc, dar a ramas ca fiind consacrat de englezi. asadar, sarmalele (or fi fost lansate de turci si mai stiu eu cine), dar toata lumea (inclusiv cnn, da?) le accepta ca fiind mancare traditionala romaneasca. indiferent ce crede nea’ lucian boia.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii