Noutăți

Originea… meteorică a pumnalului de fier a lui Tutankhamon. Ce spun oamenii de știință…

Deși titlul ar putea părea doar o metaforă, nu este deloc așa. Potrivit oamenilor de știință, lama pumnalului regelui Tutankhamon a fost confecționată dintr-un meteorit. În urmă cu aproape 100 de ani, când mormântul lui Tutankhamon a fost descoperit în deșertul egiptean, comorile găsite în interior au stârnit imaginația istoricilor din întreaga lume.

Acum, odată ce oamenii de știință din cadrul Muzeul Egiptean din Cairo, împreună cu colegii lor de la Universitatea Politehnică din Milano și Universitatea din Pisa, au reușit să dovedească, prin compararea compoziției chimice, faptul că lama cuțitului lui Tutankhamon este similară cu cea a meteoritul denumit Kharga, misterul din jurul vieții celebrului faraon devine și mai interesantă. Meteoritul Kharga a fost descoperit în anul 2000 pe platoul Maras Matruh din Egipt, la aproximativ 241 kilometri de Alexandria.

dwfg

Pumnalul are o lungime de 34,2 centimetri și este considerat unul dintre cele mai importante obiecte descoperite în mormântul lui Tutankhamon. Mânerul cuțitului este fabricat din aur fin, împodobit cu cristale.

“Această descoperire sugerează că vechii egipteni… erau conștienți încă din secolul al 13-lea î.Hr, de faptul că aceste bucăți de fier căzute din cer sunt extrem de rare și prețioase, cu mult  înainte ca popoarele occidentale să realizeze acest lucru” , a declarat Daniela Comelli, profesor asociat la departamentul de Fizica din cadrul Universității din Milano.

Thuthankhaton a condus Egiptul între anii 1333 î.Hr și 1324 î.Hr, urcând pe tron la vârsta de 9 ani. Acesta a fost fiul faraonului Amenhotep IV și al reginei Kiya, făcând parte din Noul Regat, dinastia a 18-a, numită și Epoca de aur a faraonilor.

sursa: dailymail.co.uk

sursa: iflscience.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Originea… meteorică a pumnalului de fier a lui Tutankhamon. Ce spun oamenii de știință…

  1. In legatura cu tot ce tine de vechea istorie a omenirii cred ca cea mai pertinenta parere o are Jaques Grimaud, cu precadere pe tot ce are legatura cu piramidele “egiptene”.

  2. cetățeanul tulburat // 9 iunie 2016 at 7:53 // Răspunde

    Oricât ar scrie umanoizii de știință… eu nu mă las păcălit de informațiile lor…dinastiile lor inventate, nu au treabă cu piramidele. Cine spune că a descifrat scrisul faraonilor… ăla minte cu nerușinare!
    Adică noi folosim cuvinte în vocabularul nostru de 2000 mii de ani iar egiptenii odată rămași fără faraoni, au început să scrie și să vorbească araba!

  3. cetățeanul tulburat // 9 iunie 2016 at 8:02 // Răspunde

    Grecii au în vocabularul lor cuvinte din Grecia antică și cică au fost și ei prin Egipt… și romanii au fost p’acolo…și al naibii nici pe ei nu i-au romanizat,iar ăia tot arabă vorbesc…dar cum se face că nu a rămas o iotă de la faraoni, o literă,o vorbă…aș fi și eu curios la cum se exprimau faraonii!!!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii