Cunoaste lumea

Noutăți

Orașul rozelor de la poalele cetății Cumidava!

  •  
  •  
  •  

Istoria Râșnovului începe cu mai bine de 2000 de ani în urmǎ atunci când pe teritoriul localității trāiau Dacii cumidavensi. Numele antic al Râșnovului este „Comidava”, latinizat în „Cumidava“, iar sub aceasta formă apare pentru prima oară menționat pe un monument din piatră din timpul împăratului Alexandru Severus.

CumidavaUrmele de locuire de pe teritoriul orașului indică prezența unei așezări dacice, la circa 3 km de oraș, in vecinătatea râului Bârsa, dar mai târziu se pare că a existat aici și un castru roman de mari dimensiuni. Săpăturile arheologice au scos la iveală în interiorul castrului fragmente de ziduri, fragmente de teracotă sigilată alături de ceramica tipic dacică și o figurină din lut care o reprezintă pe Venera = Venus, numele roman al zeiței grecești Afrodita, zeița dragostei, frumuseții și fertilității.

04 fotoexCumidava amintită de marele geograf Ptolemeu din Alecsandria în al său “îndreptar geografic sec. II d. Hr”, reprezentă limita nordică a ”limesului Transalutamus”.
statiunea-turistica-rasnovÎn secolul al XIII-lea Țara Bârsei a fost colonizată cu populații germanice denumite „Sași”, deși majoritatea proveneau din apusul Imperiului Germanic. Se pare că, în zona Râșnovului, au fost aduși coloniști din valea Rinului, unde exista deja o localitate denumită „Rosenau”. Astfel, denumirea așezării transilvănene poate să fie o amintirea a originii coloniștilor sași. Cu timpul localitatea a dobândit importanță comercială, fiind al doilea târg ca mărime din Țara Bârsei. Apar breslele dintre care cele mai importante sunt cele ale lemnarilor, țesătorilor si sticlarilor (de aici toponimul Valea Glăjeriei).

Rasnov_Biserica_Sf.NicolaeÎn 1600, după lupta de la Mirăslău, Mihai Viteazul a acordat privilegii bisericii ortodoxe Sf. Nicolae din Râșnov, în documentele cancelariei sale numind așezarea „oraș al domniei mele”.
Însă nu întotdeuna viața locuitorilor a fost ușoară în Râșnov, dat fiind că se afla pe drumul ce lega Țara Bârsei de Pasul Bran, pe unde adesea cetele turce și tătare năvăleau în așezare și distrugeau tot ce râșnovenii construiseră. Astfel s-a hotărât construirea Cetății Râșnov – simbol al Râșnovului și azi principala atracție turistică din oraș.

Rasnov-Peasant-FortressDupă primul război mondial, cadrul geografic favorabil oferă Râșnovului o nouă oportunitate economicǎ : turismul. Statutul de stațiune climaterică a fost primit de comuna Râșnov în anul 1929. Râșnov a devenit oraș in anul 1950. Orașul Râșnov nu are alte localități componente, fiind format din zone de case si cartiere de blocuri de locuințe (cartierul Romacril, cartierul Florilor, cvartal ISR). Oraşul Râşnov a fost atestat staţiune turistică de interes naţional printr-o Hotărâre de Guvern din 27 noiembrie 2012.

25În perioada 17 – 23 februarie 2013, orașul Râșnov a fost una dintre locațiile în care s-a desfășurat „Festivalul Olimpic al Tineretului European” (FOTE), competiție multisport destinatǎ sportivilor juniori (14-18 ani) din cele 49 de țǎri europene.

Relieful orașului Râșnov se constituie ca atracție turistică de sine stătătoare. La extremitatea sudicǎ a orașului se află partea sudică a Masivului Postăvaru numită Cheile Rasnoavei. În partea sud-estică a orașului se află rezervația naturală Munții Bucegi. Un alt punct de atracție al orașului este și Peștera Valea Cetății situată la aproximativ 3 km de orașul Râșnov, pe șoseaua Valea Cetății spre Poiana Brașov, descoperită acum circa 60 de ani (aprox. 1949, când în urma unei explozii hidraulice – datorită sedimentelor acumultate si a intrării foarte înguste – a fost desfundată intrarea în peșteră, de unde și numele de peștera Fundata).

news_image_1769_1015Râșnovul – Cetatea Filmului Românesc

Filme românești precum „Dacii”, „Columna”, „Mihai Viteazul”, au fost turnate în jurul sau în cetatea așezată lângă Brașov. Echipele casei de producţie Universal din SUA, au turnat în cetate, a IV-a serie din pelicula Regele Scorpion. Tot aici s-au filmat o parte din cadrele filmului „Vlad The Impaler” (Vlad Ţepeş: Imperiul sângelui), în regia lui Keoni Waxman, o producţie ce a fost filmata în întregime în România. „Cold Mountain”, filmul de Oscar cu Nicole Kidman s-a filmat tot în cetatea Râșnovului. Din 2009 orașul este gazda Festivalului de film istoric, care are loc în fiecare an în luna august.

dsc_0276bsursa: orașul Râșnov


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii