Noutăți

Orașele albe ale Andaluziei, așezările construite de berberii din Africa de Nord (galerie foto)

În sudul Spaniei se află unele dintre cele mai frumoase orașe din Spania. Cu străzi înguste, pietruite și cocoțate pe vârful unor stânci și chei ale râurilor, “Orașele albe ale Andaluziei” sau Pueblos Blancos sunt unele dintre cele mai vizitate obiective turistice în zonă. Orașele sunt situate în partea de nord a provinciilor Cádiz și Málaga, în special în cadrul Parcului Natural Sierra de Grazalema.

Orașele au fost inițial construite de către fermierii berberi din Africa de Nord, care au venit în Andaluzia între secolele IX și X, cea mai veche perioadă a dominației maurii. Până la sfârșitul secolului al XI-lea, când creștinii au început să răstoarne regatele musulmane din nordul Spaniei, acești fermieri au început să se îndrepte spre dealuri și locuri cât mai izolate pentru a-și continua traiul.

Deși trupele catolice au triumfat în cele din urmă, influența maură nu s-a pierdut din aceste locuri. Construcțiile nu au fost niciodată demolate; ba mai mult au fost consolidate, de-a lungul timpului. Totuși, pentru a-și dovedi supremația asupra locurilor, creștinii au construit în fiecare oraș câte o biserică.

Majoritatea clădirilor sunt albe, asta (potrivit rațiunilor inițiale) ca o formă de protecție antibacteriană dată de varul alcalin. Albul varului leagă sat cu sat, iar arhitectura lor este cea a caselor joase cu ferestre înflorate, lucru ce creează un peisaj de basm. Oamenii de aici duc o viața simplă, departe de agitația marilor așezări din Spania. Trăiesc din turism și creșterea animalelor. Toate orășelele sunt legate la sistemele de canalizare și electrificare.

pueblos-blancos-6[2] pueblos-blancos-7[2] pueblos-blancos-11[2] pueblos-blancos-23[2] pueblos-blancos-13[2] pueblos-blancos-21[2] pueblos-blancos-22[2] pueblos-blancos-15[2] pueblos-blancos-17[2] pueblos-blancos-18[2] pueblos-blancos-19[2]

sursa: Frommers, Travelswithtwo

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii