Noutăți

Operațiunea “Vegetarianul”. Cum dorea Winston Churchill să câștige războiul împotriva Germaniei naziste. O pagină de istorie mai puțin cunoscută din cel De-al Doilea Război Mondial

La 1 septembrie 1939, Adolf Hitler a ordonat invadarea Poloniei, iar „dezmembrarea” acestui stat a fost doar prima dintr-o serie de victorii rapide ale naziștilor: pe 9 aprilie 1940, Germania a invadat atât Danemarca, care a căzut în aceeași zi, cât și Norvegia, care a căzut la 10 iunie. Apoi a invadat și Belgia, care a fost nevoită să se predea după 18 zile, Luxemburgul, care a căzut după o zi, în timp ce bătălia pentru Olanda a durat cinci zile. Nici Franța cea puternică nu a rezistat decât vreo 40 de zile în fața naziștilor, capitulând la data de 22 iunie.

Apoi, pe 10 iulie, Hitler a început bombardarea Angliei și pregătirea pentru Operațiunea Sea Lion, invazia Insulelor Britanice. Amenințat, prim-ministrul Winston Churchill a emis noi ordine către Porton Down, o unitate militară secretă aflată în sudul Angliei și înființată în timpul primului război mondial pentru a studia utilizarea gazului otrăvitor ca armă militară. Acum, Churchill dorea să găsească o modalitate de a folosi antraxul în luptă.

Antraxul este numele unei boli provocate de bacteria Bacillus anthracis, care trăiește în sol. În cazul în care sporii acestei bacterii intră într-o tăietură a pielii, rezultatul este o infecție gravă, care  este mortală în proporție de 20% din cazuri. Când sporii sunt mâncați sau inhalați, pericolul este mult mai mare: antraxul gastro-intestinal ucide animalele sau persoanele care mănâncă sporii în aproximativ 60% din cazuri, iar antraxul inhalat ucide circa 95% dintre bolnavi. Tratamentele moderne au redus considerabil ratele de mortalitate, dar aceste tratamente nu erau disponibile în acele timpuri.

BN37W5_3128722k
Când sporii de antrax sunt mâncați prin pășunatul animalelor, chiar dacă animalele infectate nu mor, carnea lor nu poate fi mâncată, deoarece va răspândi boala consumatorului. Aceasta a fost metoda pe care oamenii de știință de la Porton Down i-au propus-o lui Churchill. Să bombardeze cu antrax zonele de pășunat din nordul Germaniei, lucru ce ar fi dus la îmbolnăvirea bovinelor și de aici la îmbolnăvirea tuturor celor care intrau în contact cu animalele vii sau le consumau carnea.

Într-o astfel de situație, soldații nemți s-ar fi abținut de a mai consuma carne, de aici și denumirea „Operațiunea vegetarianul”, iar lipsa acesteia ar fi scăzut mult moralul inamicului. În primăvara anului 1944, britanicii aveau cinci milioane de mici bucăți de pâine uscată pline de antrax. Bombardierele RAF modificate, care trebuiau să le lase peste nordul Germaniei, erau și acestea pregătite. Oficialii de la Porton Down au estimat că misiunea ar fi durat aproximativ 18 minute.

“Vitele trebuie să fie surprine pe câmpurile de pășunat deschis atunci. Studiile au arătat că aceste bucăți de pâine pot fi găsite și consumate de bovine într-un timp foarte scurt. Și deoarece sporii antraxului pot rămâne viabili în sol timp de un secol sau mai mult, pământul otrăvit va rămâne ocolit de oameni și animale pentru mult timp. Nicio vită nu ar mai putea să pășuneze acolo, nici omul nu ar putea să pătrundă acolo”, nota dr. Paul Fildes, directorul departamentului de biologie de la Porton Down.

Tot ce mai rămăsese de făcut era ca Winston Churchill să dea ordinul pentru începerea operațiunii. Ordin care nu a mai venit niciodată. De ce? Pentru că, până la urmă, războiul era ca și câștigat.

sursa: http://www.todayifoundout.com/index.php/2017/12/world-war-ii-secret-operation-vegetarian/

sursa: https://www.bathroomreader.com/

sursa: http://www.fpp.co.uk/bookchapters/WSC/Bwar2.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii