Noutăți

Omenirea a reușit să consume până la mijlocul acestei luni, toate resursele naturale pe care Pământul le poate genera într-un an

În mai puțin de opt luni am consumat toate resursele naturale pe care Pământul le poate genera într-un an.

Deși avem toate datele la îndemână, în loc să reușim să scădem consumul, în primul rând cu o utilizare mai eficientă a resurselor noastre, consumul nostru crește, iar capacitatea de regenerare a planetei scade. Deja anul trecut foloseam resurse la nivel global de parcă am avea 1,5 planete, punând o presiune imensă pe natură, iar anul ăsta ajungem la punctul de deficit al consumului cu o săptămână mai devreme. Asta exact în momentul în care în România vorbim de o secetă extremă, de scăderea drastică a producției agricole și de perspective puțin îmbucurătoare pentru anul viitor. Trebuie să regândim urgent principiile pe care se bazează societatea noastră. La nivel macro, o astfel de schimbare poate fi generată la Summitul de la Paris, iar la nivelul consumatorilor și al oamenilor, prin presiune pe autorități și pe industrie ca aceștia să facă pași mai rapizi spre sustenabilitate, prin reducerea risipei și regândirea comportamentului de consum”, a declarat Magor Csibi, Director WWF-România.

Amprenta de carbon este strâns legată de alte componente ale amprentei ecologice – terenuri cultivate, pășuni, păduri și teren fertil peste care s-au construit clădiri și drumuri. Toate aceste cereri sunt în competiție pentru spațiu. Cum cerem din ce în ce mai mult pentru mâncare și producția de material lemnos, tot mai puține suprafețe productive sunt disponibile pentru a absorbi carbonul din combustibilii fosili. Acest lucru înseamnă că emisiile de carbon mai degrabă se acumulează în atmosferă, decât să fie absorbite în totalitate.

A doua șansă


Acordul de climă așteptat la Conferința Națiunilor Unite din 21 Decembrie a.c., se va concentra pe menținerea încălzirii globale în intervalul de 2oC peste nivelurile din perioada de dinaintea Revoluției Industriale. Acest scop comun va cere națiunilor să implementeze politici care să permită eliminarea treptată a combustibililor fosili până în 2070, urmând recomandările Comitetului interguvernamental pentru schimbări climatice (IPCC), având un impact direct asupra amprentei ecologice a națiunilor.

Presupunând că până în 2030 emisiile globale de carbon sunt reduse cu cel puțin 30 de procente sub nivelurile de azi, urmând scenariul sugerat de IPCC, Earth Overshoot Day ar putea fi mutată înapoi în calendar până la 16 Septembrie 2030 (presupunând că restul amprentei va continua expansiunea la nivelul actual), conform Global Footprint Network. Prin contrast, mersul lucrurilor la fel ar însemna că folosim resursele echivalente a două planete până în 2030, Earth Overshoot Day mutându-se la sfârșitul lunii Iunie.

sursa:http://wwf.ro/?250833/August-13-este-ziua-n-care-am-terminat-resursele-Pmntului

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Omenirea a reușit să consume până la mijlocul acestei luni, toate resursele naturale pe care Pământul le poate genera într-un an

  1. bUCATELI mARIN // 29 septembrie 2015 at 0:16 // Răspunde

    Esteo minciuna si vrajeala multa.Dac ne gindim citi oameni mor zilnic,Putem trage concluzii.

  2. Nici eu nu cred in povestile IPCC-ului… care manipuleaza si inseala prin date incorecte de peste 20 ani… dar daca e sa o luam cum spun ei, atunci OK – ia hai dati drumul cit mai repede la free energy, pentru ca aceea e sursa curata, ecologica, infinita…

  3. Lupan Cristian // 27 februarie 2016 at 11:21 // Răspunde

    Multa minciuna , al naibii pamant daca nu e lucrat e si normal sa nu dea , dar putoarea si duhoarea din om il sileste sa mearga la birt nu sa isi cistige painea din pamant si din munca … iar ne mintiti ?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii