Noutăți

“Oceanul” galben din China. Galerie foto

Un copac ginkgo vechi de 1.400 de ani din China, a atras recent mii de oameni din toată țara și nu numai. Frunzele de “aur” care au căzut pe sol încă de la jumătatea lunii noiembrie, acoperă grădina templului într-un ocean de culoare galbenă. Copacul vechi crește lângă templul budist Gu Guanyin din Munții Zhongnan și este o sărbătoare de toamnă de care se bucură locuitorii zonei și turiștii ce vin să viziteze templul.

Copacul ginkgo este de asemenea cunoscut și sub numele de „părul fetei”, iar uneori este menționat drept o “fosilă vie”, deoarece, în ciuda tuturor schimbărilor climatice drastice, el a rămas neclintit timp de mii de ani. Este o legătură vie a trecutului cu prezentul. Mulți oameni de prin părțile locului spun că acest copac ar fi aici încă de pe vremea dinozaurilor.

1400-old-ginkgo-tree-yellow-leaves-buddhist-temple-china-1
Ginkgo biloba, sau Arborele pagodelor este o specie de arbore dioic unic în lume. Ginkgo biloba era răspândit în toată emisfera nordică, în Jurasic, dar în prezent arealul său natural este redus la o mică regiune din sud-estul Chinei. Este denumit popular „patru-bani”, „arborele templier japonez”, „caisa argintie”. După ce în Europa a fost introdus în 1730, în Olanda, acum se cultivă și în alte țări atât pentru aspectul său ornamental (în parcuri, pe alei, în grădini botanice) cât și în scop terapeutic. Deoarece această adevărată “fosilă vie” a devenit în ultimii ani una din cele mai importante plante medicinale, a început să fie introdusă în culturi extinse, pentru a-i fi recoltate frunzele.

1400-old-ginkgo-tree-yellow-leaves-buddhist-temple-china-6
Arborii, cu înălțimea de până la 30 m, au coroana bogată. Sunt arbori dioici, adică pe un exemplar se găsesc doar flori masculine sau feminine, deci arborii sunt fie masculini fie feminini. Frunzele sunt pețiolate, bilobate, având o nervațiune dihotomică. Toamna frunzele se îngălbenesc și cad. Culoarea lor devine galbenă cu nuanțe extrem de atrăgătoare, fapt ce face ca în parcurile unde este cultivat arborele aceste frunze să fie folosite în scop ornamental, fiind presărate printre ornamentațiile florale. Sămânța de ginkgo biloba este un fel de sâmbure pietros, învelit într-o materie vegetală cărnoasă. Pulpa fructelor degajă un miros dezagreabil datorat acidului butiric prezent în compoziția sa, asemănător untului râncezit. (wikipedia)

1400-old-ginkgo-tree-yellow-leaves-buddhist-temple-china-2
Ginkgo biloba este o plantă de referință în medicina tradițională chineză și japoneză. Pentru aplicații medicinale se utilizează învelișul sâmburelui, precum și frunzele.

1400-old-ginkgo-tree-yellow-leaves-buddhist-temple-china-5

Ginkgo_Tree_Ginkgo_biloba_Autumn_Leaves_Horizontal_3008px

Ginkgo-Biloba-Tree4

sursa: boredpanda.com, Dicționarul plantelor de leac, aafp.org


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii