Noutăți

Obiect cosmic neobișnuit descoperit la marginea sistemului nostru solar

Oamenii de știință au descoperit existența un obiect extrem de misterios la marginea sistemului nostru solar. Numit Niku, obiectul cosmic trans-neptunian pare a fi o planetă pitică cu o orbită extrem de diferită față de orice alt obiect cosmic din sistem. Conform cercetărilor, Niku are un diametru de doar 200 km și orbitează în jurul Soarelui pe un plan care este înclinat cu 110 grade față de planul sistemului solar. Mai mult decât atât, în timp ce aproape toate obiectele din sistem orbitează în aceeași direcție, această posibilă planetă pitică are o mișcare inversă, retrogradă.

Nu este pentru prima dată când un obiect cosmic trans-Neptunian a fost descoperit ca având o orbită retrogradă, însă dacă combinăm această mișcare cu unghiul de înclinare a orbitei lui Niku, este limpede că avem în față o planetă pitică unică și extrem de fascinantă pentru toți pasionații de astronomie din întreaga lume.

“Această descoperire ne indică faptul că se întâmplă lucruri extrem de interesante la marginea sistemului nostru solar, despre care noi nu avem informații”, a declarat astrofizicianul Matthew Holman de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică.

Holman a făcut parte dintr-o echipă internaționala de oameni de știință care au descoperit Niku, folosindu-se de Telescopul Panoramic de Supraveghere și de reacție rapidă (Pan-STARRS) din Maui, Hawaii. Holman și echipa sa examinează în prezent mișcările neobișnuite ale lui Niku pentru a determina dacă acestea au legătură (pot fi influențate) cu existența în apropiere a mult discutatei planete – Planeta 9 – sau a vreunei alte planete pitice.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii