Cunoaste lumea

Noutăți

Obiceiuri de Ziua Sfântului Nicolae

  •  
  •  
  •  

Ziua Sfântului Nicolae, numită și Sărbătoarea Sfântului Nicolae, este sărbătorită pe 6 decembrie sau pe 5 decembrie în țările creștine occidentale și pe 19 decembrie în țările creștine răsăritene folosind vechiul Calendar bisericesc.

Este sărbătoarea lui Nicolae din Myra, cu o atenție deosebită pentru reputația sa de aducător de daruri.

În țările europene, Germania și Polonia, băieții s-au îmbrăcat în mod tradițional în episcopi și au cerșit pomană pentru cei săraci.

În Polonia, copiii așteaptă să vină Sfântul Nicolae și să pună un cadou sub perne cu condiția ca acei copii să fie cuminți în timpul anului.

Copiii care s-au comportat prost se pot aștepta să găsească o crenguță sau o bucată de cărbune sub perne.

În Olanda, copiii scot afară un sabot plin cu fân și un morcov pentru calul Sfântului Nicolae. De Ziua Sfântului Nicolae, cadourile sunt etichetate cu rime personale umoristice scrise de expeditor.

În Statele Unite, un obicei asociat cu Ziua Sfântului Nicolae este ca toți copiii să-și lase pantofii în foaier în Ajunul Sfântului Nicolae în speranța că acesta va pune câteva monede pe tălpi.

Moș Crăciun american, precum și Moș Crăciunul britanic, derivă din Sfântul Nicolae.

„Moș Crăciun” este el însuși derivat în parte din Sinterklaas olandez, numele sfântului în acea limbă. Cu toate acestea, oferirea de cadouri asociată cu aceste figuri descendente este asociată mai degrabă cu ziua de Crăciun decât cu ziua Sfântului Nicolae în sine.

În Slovenia, Miklavž (Sveti Miklavž) și în Croația, Nikolaus (Sveti Nikola) care vizitează în ziua Sfântului Nicolae (Nikolinje în Croația și „Miklavževanje” în Slovenia) aduce cadouri copiilor, lăudându-i pentru buna purtare din ultimul an și îndemnându-i să continue în același mod și în anul următor.

Dacă nu reușesc să facă acest lucru, vor primi o vizită de la „Parkelj” sau Krampus care în mod tradițional lasă o lansetă, instrument pe care părinții lor îl vor folosi pentru a-i disciplina.

În Ungaria, Croația, Ucraina și România, copiii își lasă de obicei cizmele curățate pe pervaz în seara dinaintea Zilei Sf. Nicolae.

Până dimineața următoare, Nikolaus (Szent Miklós în mod tradițional, dar mai cunoscut ca Mikulás în Ungaria sau Moș Nicolae/Sfântul Nicolae în România) și în Ucraina Svyatyy Mykolay lasă bomboane și fructe.

În Ungaria și Croația, el este adesea însoțit de Krampusz, ajutorul înspăimântător care vrea să-i îndepărteze pe cei răi. În Ucraina, Sfântul Nicolae (Mykolay) vizitează toți copiii în timpul nopții și aduce cadouri (18–19 decembrie).

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii