Noutăți

Obeliscul din Axum. A fost construit acum 1.700 de ani în Etiopia dar a ajuns în Italia, ca pradă de război…

Având în vedere dimensiunile obeliscului din Axum, este cu adevărat uimitor faptul că acesta a fost transportat între continente, de două ori în ultimii 100 de ani. Pentru mulți oameni din Etiopia, obeliscul a fost și rămâne un simbol important de mândrie națională și o parte din istoria mai puțin cunoscută a regiunii.

De la începutul secolului al 4-lea î.e.n. până în secolul al 10-lea e.n., Regatul Axum a fost una dintre cele mai mari puteri de pe Pământ. În această perioadă imperiul a înflorit ca un important centru comercial ce lega Roma de Persia. Cel mai mare turn-obelisc construit are o vechime de 1.700 de ani, este construit din granit și cântărește 160 de tone.

Ornamentele sale sunt două uși false de la baza monumentului și decorații de tip ferestre false, pe toate laturile obeliscului. În secolul al 4-lea, regele Ezana al Axum a ordonat convertirea regatului la creștinism și oprirea tuturor practicilor păgâne, inclusiv interzicerea populație de a mai întreține aceste turnuri.

În secolul al 16-lea, un cutremur a răsturnat obeliscul, și fiind considerat fără  vreo importanță într-o societate creștină, a fost lăsat se dezintegreze în nisip. Obeliscul a rămas ascuns timp de sute de ani, până când a fost redescoperit de către militarii italieni în timpul cuceririi Etiopiei, din 1935. Bucățile obeliscului au fost transportate ca pradă de război la Roma, unde au fost reasamblate.

După al doilea război mondial, ONU a decis că obeliscul trebuie să se întoarcă în Etiopia, însă acest lucru nu s-a realizat imediat, ci abia în anul 2007, după multe tratative și protocoale încheiate între cele două state.

field-obelisks-500 3466233256_c1d2c67013_o

sursa: .atlasobscura.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Obeliscul din Axum. A fost construit acum 1.700 de ani în Etiopia dar a ajuns în Italia, ca pradă de război…

  1. Adevar si gluma!Adevarul:italienii au salvat acest obelisc de la distrugere,cum – necum.Gluma:Se spune ca,pentru asi usura victoria,armata italiana a imprastiat dim avion,pioneze,prin toate locurile prin care marsaluiau etiopienii,acestia nefiind dotati cu boconci ,proprii si personali.Dupa razboi aceasta procedura a fost catalogata drept ,,arma de distrugere in masa a talpilor”,glontul fiind mai uman(poc si pusi!).Reparatia morala a constat in intoarcerea obeliscului in Etiopia.

  2. De ce nu ma mir!? Tot asa au procedat si stramosii lor romani cand au cucerit Dacia.Acest articol imi confirma o idee mai veche,statuile de daci care se afla imprastiate prin toata Italia,sunt aduse din Dacia ca prada de razboi.Adica de ce sa mai platesti mesteri sa le sculpteze daca le ai gata facute sa impodobeasca forul imparatului? iar sclavi-prizonieri de razboi care sa le transporte existau.Doar ca atitudinea lor mandra si inteleapta nu se potriveste cu rolul pe care trebuie sa il aibe,acela de invinsi.Daca acesti daci reprezinta zei cu atat mai mult si i-ar fi dorit Traian la Roma.Stim ca inainte de orice batalie importanta romanii blestemau trupele adversare si le invitau zeitatile la Roma -Densusianu o spune.Parerea mea este ca aceste statui sunt zeitati ale dacilor “invitate” de romani la Roma.O analiza a marmurei ar putea sa ne spuna exact de unde provine!

  3. Sa-mi fie cu iertare! Problema aceasta cu imperiul este putin mai,,delicata”si aceasta problema nu a disparut niciodata!De ce am impresia ca joaca ping-pong cu noi?…est-vest,vest-est…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii