Noutăți

Oamenii termită. Locuitorii din Matmata și „casele” lor din subteran

O mulțime de comunități din întreaga lume, în special cele aflate în zone unde precipitațiile sunt puține iar zilele caniculare un adevărat calvar, trăiesc în mod tradițional în peșteri pentru a scăpa de căldură. Locuitorii din Matmata, un mic sat din sudul Tunisiei, fac și ei parte din aceste comunități speciale, însă spre deosebire de majoritatea celorlalte locuințe subterane, casele din Matmata nu sunt construite la poalele munților. Acestea sunt create prin săparea unei gropi în pământ, și crearea în jurul acesteia de galerii, asemănătoare cu cele pe care termitele le fac în mușuroaie.

Groapa funcționează ca o curte și, uneori, este conectată la alte curți din apropiere prin treceri înguste, formând astfel un labirint subteran de mari dimensiuni. Dacă locul vi se pare cunoscut din poze, ei bine trebuie să știți că aici s-au filmat de-a lungul timpului mai multe secvențe din franciza Star Wars, regizorul american George Lucas alegând special acest loc datorită peisajului său mai puțin terestru.

Matmata și o mână de orașe similare din Tunisia sunt amplasate într-o zonă cu multă gresie care este suficient de moale pentru ca săpăturile să se efectueze cu unelte primitive. Nu se cunoaște cu exactitate momentul în care a apărut prima locuință de acest tip în acest loc. În 2004, satul numără o populație de 2.116 de oameni, cei mai mulți dintre aceștia trăind în astfel de gropi.

matmata-tunisia-36 matmata-tunisia-12 matmata-tunisia-22 matmata-tunisia-86 matmata-tunisia-122 matmata-tunisia-66

sursa Natural Homes / Earth-sheltered Dwellings in Tunisia

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Oamenii termită. Locuitorii din Matmata și „casele” lor din subteran

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii