Noutăți

Oamenii mlaștinilor, singurii locuitori din cea mai mare regiune umedă a Nilului

Suddul este o mlaștină uriașă formată de-a lungul râului Nilul Alb în sudul Sudanului. Zona acoperită de mlaștină este una dintre cele mai mari regiuni umede din bazinul Nilului. Dimensiunea sa variază permanent, cu o medie de peste 30.000 de kilometri pătrați, în funcție de cantitatea de precipitații care cade aici pe parcursul unui an.

Uneori, vegetația densă creează insule plutitoare de vegetație cu o lungime de până la 30 km. Zona este un paradis pentru crocodili și hipopotami. Suddul este considerat a fi aproape inaccesibil, fie pe uscat, fie pe apă. Aici se pot forma blocuri masive de vegetație care pot schimba cursul apei și bloca canalele navigabile. Timp de secole, această regiune a împiedicat exploratorii să călătorească de-a lungul Nilului. Singurii oameni care locuiesc aici sunt membri tribului Nilotic Nuer.

sudd-sudan-3[6] sudd-sudan-1[10] sudd-sudan-4[6]

Popoarele Nilotice sunt popoare indigene din Valea Nilului care vorbesc limba nilotică. Acesta își are rădăcinile în limbile nilo-sahare, vorbite în Sudanul de Sud, Uganda, Kenya și nordul Tanzaniei. Într-un sens mai general, popoarele Nilotice includ toți descendenții vorbitorilor originali din Nilo-Sahara.

După tribul Bantu, Nilotic Nuer constituie al doilea cel mai mare grup care locuiește în această parte a lumii. Principala activitate a acestor oameni este creșterea animalelor, migrând în fiecare sezon cu efectivele de animale în căutarea de pășunat. Prin interacțiunea cu popoarele învecinate cum ar fi Nilotul din Africa de Est, s-au adoptat mai multe obiceiuri și practici care includ introducerea unui sistem de vârstă pentru stabilirea unei ierarhii sociale în cadrul comunității, circumcizia și scrisul.

sudd-sudan-5[6] sudd-sudan-7[6] sudd-sudan-86 sudd-sudan-2[6]
sursa: Encyclopedia Britannica, WaterWiki, University of Texas

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Oamenii mlaștinilor, singurii locuitori din cea mai mare regiune umedă a Nilului

  1. Extraordinar.Un crocodil ar putea intra foarte usor peste ei in orice moment si ei totusi continua sa traiasca acolo.In America se mai trezesc cu crocodili prin case si pe strazi iesiti de prin canale ,dar pe insulele alea le dai cu buna ziua.

  2. Buna, ma bucur ca ati scris despre Sudd. Cateva observatii. Sudd se afla in Sudanul de Sud, nu in sudul Sudanului – Sudanul de Sud e o tara independenta din 2011, vad ca articolul e din 2017. Apoi.. Nu exista limba nilotica. Limbile nilotice sunt un grup de limbi (Nuer e una dintre ele, mai sunt Dinka, Anuak, Luo, etc). Bantu si si Nilotic Nuer nu sunt triburi. Tot asa, exista popoarele nilotice si popoarele Bantu (Sunt cateva sute de triburi/etnii bantu https://en.wikipedia.org/wiki/Bantu_peoples). Nuer e unul dintre triburile (etniile) nilotice. Niloticii traiesc mostly in Sudanul de Sud. Alte triburi (etnii) nilotice sunt de ex Dinka, Shilluk, Bari, Anuak, Toposa, etc. https://en.wikipedia.org/wiki/Nilotic_peoples , poate revizuiti putin articolul. Mai ales ca lumea nu stie mare lucru despre Sudanul de Sud, ar fi misto ca informatiile sa fie cat mai clare. Mersi!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii