Noutăți

Oamenii de știință vor să transforme deșeurile nucleare în diamante capabile… să emită energie electrică. Baterii cu o viață de mii de ani

Oamenii de știință și-au dat seama cum să folosească deșeurile nucleare ca și sursă de energie, reușind o conversie a gazelor radioactive în diamante artificiale care pot fi folosite în viitor pe post de simple baterii. Aceste diamante sunt capabile să genereze propriul lor curent electric, devenind practic o sursă de energie cu o durată de viață de mii de ani, datorită vieţii îndelungate a substanţelor radioactive din care sunt alcătuite.

“Aceste baterii nu vor neceseta întreținere, nu vor avea nevoie de piese de schimb; pur și simplu vor genera energie electrică. Prin încapsularea materialelor radioactive în interiorul diamantelor transformăm o problemă pe termen lung a deșeurilor nucleare într-o baterie de propulsie nucleară și o aprovizionare pe termen lung a unei surse de energie pure”, susține geochimistul Tom Scott de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie.

Prima generaţie a reactoarelor nucleare Magnox din Marea Britanie, produse între anii 1950 şi 1970, folosesc blocuri de grafit pentru a susţine reacţiile nucleare, însă această tehnologie este extrem de costisitoare. În timpul procesului, grafitul devine radioactiv, generând un izotop de carbon instabil, carbon 14. Ultimul dintre aceste reactoare Magnox a fost retras în 2015, dar încă există o mare cantitate de deşeuri nucleare, aproximativ 95.000 de tone de grafit, care ar trebui să fie stocat în condiții de siguranţă, fiind încă radioactiv.

Acum cei de la Universitatea din Bristol doresc să folosească materialul radioactiv pentru a confecționa astfel de baterii în serie, mai ales că acest carbon-14 radioactiv ar pute genera energie electrică pentru aproximativ 5.730 de ani. Este devreme încă să ne pronunțăm dacă ideea va avea sau nu succes, însă cercetarea ne va putea oferi o nouă sursă de energie uimitoare.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii