Noutăți

Oamenii de știință de la NASA cred ca ar putea să folosească solul marțian ca și combustibil pentru rachete

Una dintre problemele majore pe care viitoarele misiuni spațiale cu echipaj uman către Marte le-ar putea întâmpina este imposibilitatea astronauților de a mai reveni pe Terra, asta deoarece navele spațiale nu ar mai avea suficient combustibil pentru o călătorie înapoi pe planeta noastră.

Potrivit lui Kurt Leucht, inginer NASA, agenția americană lucrează în prezent la o soluție de transformare a solului marțian în combustibil, astfel încât viitorii coloniști să se poată folosi de acesta pentru a ajunge din nou acasă. Echipa lui Leucht numește sistemul “utilizarea in situ a resurselor”, sau ISRU, iar în prezent această posibilitate este tot mai studiată.

Ideea este că ISRU va extrage apă din regoli – solul roșu distinctiv al planetei Marte, despre care oamenii de știință cred că conține urme de apă. Această apă va fi combinată cu hidrogenul și carbonul din atmosfera Plantei Roșii pentru a produce metan, care poate funcționa ca un combustibil pentru rachete. NASA intenționează să trimită sistemul ISRU înainte de o misiune umană a lui Marte, împreună cu roboți care vor aduna sol de pe suprafața planetei și vor încerca să fabrice singuri combustibil.

“Această tehnologie le va permite viitorilor coloniști să trăiască și să lucreze pe Marte, dar și să se întoarcă pe Terra și să povestească personal despre experiența de acolo. Sigur, suntem la început de drum cu această tehnologie, însă foarte bucuroși să anunțăm faptul că am făcut progrese și suntem convinși că aceasta va funcționa. Cândva vom putea să o testăm cu ajutorul unor sonde pe Marte, nu avem un calendar încă stabilit, cert este că vom avea o fereastră de timp în care să o testăm, înainte ca primi coloniști să ajungă pe vecinul nostru”, a declarat Kurt Leucht.

Terraformarea planetei Marte ar face viața în afara clădirilor presurizate posibilă. Marte este considerată de specialiști ca fiind prima pe lista de terraformări. Acestei planete îi lipsesc trei elemente importante: atmosferă densă, magnetosferă extinsă și căldură. Din păcate, atmosfera este foarte slabă (0.8% din atmosfera la nivelul mării pe Pământ), iar climatul este mult mai rece. Gravitația este de doar o treime din cea a Terrei, neștiindu-se însă dacă ar putea susține ființele umane pe termen lung. Fiindcă atmosfera este slabă, iar Marte duce lipsă de un câmp magnetic puternic, radiațiile sunt intense la suprafață, necesitând o protecție anti-radiații.

Primele misiuni cu echipaj uman către Marte sunt programate pentru lansare în jurul anului 2030.

sursa:https://www.sciencealert.com/ancient-egyptian-ramp-reveals-how-giant-stones-were-transported-out-of-quarries-pyramids
traducere și adpatare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii