Noutăți

Oamenii de știință au inventat o sită bazată pe grafen care transformă apa de mare în apă potabilă

  •  
  •  
  •  

Cercetătorii au descoperit noi metode de desalinizare a apei de mare cu ajutorul unei membrane de oxid de grafen. Echipa de cercetători condusă de Rahul Nair de la University of Manchester din Marea Britanie au arătat că membranele pe bază de oxid de grafen pot filtra eficient sarea din apa de mare.

„Membranele de filtrare cu o mărime uniformă a porilor până la scară atomică reprezintă o realizare importantă care deschide noi perspective privind îmbunătățirea eficienței tehnologiei de desalinizare. Am demonstrat că există posibilități reale de utilizare a soluţiei propuse de noi pentru producerea în masă a unor membrane pe bază de grafen cu o mărime a porilor adecvată filtrării sării din apa de mare. Moleculele de apă pot trece prin pori, dar clorura de sodiu nu poate. Mărimea învelişului de apă din jurul clorurii de sodiu este mai mare decât dimensiunea porilor din membrană, astfel încât sarea nu poate trece”, a declarat Rahul Nair citat de cei de la Science Alert.

Membranele din oxid de grafen au fost de mult timp considerate utile pentru filtrarea și desalinizarea apei. Chiar dacă mai multe echipe de cercetători au dezvoltat membrane care puteau filtra particulele mari de sare din apa de mare, acestea nu puteau fi utilizate pentru desalinizarea apei de mare deoarece în acest scop era nevoie de site cu o dimensiune mai mică a porilor.

GrapheneSieve_1024

Aceste filtre pe bază de grafen vor putea sta la baza unor instalaţii de filtrare mai mici care să fie accesibile ţărilor care se confruntă în prezent cu raționalizarea apei potabile, cum ar fi Africa de Sud. În continuare, oamenii de știință intenţionează să testeze durabilitatea membranelor de filtrare din oxid de grafen în condiţii de utilizare prelungită pentru a stabili cât de des trebuie acestea să fie înlocuite.

sursa: https://www.sciencealert.com/scientists-create-a-graphene-based-sieve-that-turns-seawater-into-drinking-water

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii