Noutăți

Oamenii de știință au găsit o cale de a îndoi și de a întinde… diamantul, unul dintre cele mai dure materiale de pe Terra

Diamantul, această piatră prețioasă extrem de râvnită, a fost “învins” de oamenii de știință care au găsit o modalitate prin care îl pot manipula, la scară nanometrică. Acest lucru ar putea conduce la progrese tehnologice în domeniul echipamentelor a căror funcţionare se bazează pe diamante.

Din punct de vedere chimic diamantul este una din formele de existență ale carbonului pur. Diamantul cristalizează în sistemul cubic și poate atinge duritatea maximă de 10 pe scara Mohs, duritatea variind însă în funcție de gradul de puritate a cristalului. Potrivit celor de la sciencealert.com, un studiu realizat recent a arată că, la scară nanometrică, atunci când diamantul are forma unui grăunte, acesta poate fi îndoit şi întins cu până la 9% din dimensiunea sa inițială.

În mod obişnuit, elasticitatea diamantului în forma sa brută este de 1%. Potrivit cercetătorilor, această descoperire ar putea fi utilă în numeroase aplicaţii, de la furnizarea de medicamente în celulele canceroase până la îmbunătăţirea soluţiei constructive a dispozitivelor de stocare a datelor. “A fost foarte surprinzător să vedem această deformare elastică a diamantul la scară nanometrică”, a declarat Ming Dao de la Massachusetts Institute of Technology.

content-1524220812-diamond-bend-text2

Ca o curiozitate, este interesant de aflat că cea mai veche mărturie scrisă asupra exsitenței diamantelor o regăsim într-o însemnare budistă, numită” Anguttara Nikaya”, redactată undeva între anii 320-296 î.Hr. Cam tot din această perioadă avem dovezi ale folosirii diamanteloir de către greci, de la care ne-a rămas o statuetă de bronz ce are, încrustate, în loc de ochi, două diamante neșlefuite, obiectul putând fi admirat și astăzi în vitrina British Museum din Londra.

sursa: https://www.sciencealert.com/scientists-figure-out-bending-and-stretching-nanoscale-diamonds

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii