Noutăți

Oamenii de Neanderthal au creat acum 200.000 de ani cel mai vechi lipici cunoscut! Ce au descoperit oamenii de știință?

În vremurile noastre, adezivii sunt substanțe care au o utilitate și o importanță indiscutabilă. Putem accepta cu ușurință ideea că strămoșii noștri din Antichitate sau Evul mediu foloseau diferite substanțe de lipit, dar mai greu de acceptat este ideea că oamenii de acum 200.000 de mii de ani știau să îmbine două obiecte prin utilizarea unui adeziv creat după o rețetă proprie.

Realitatea este că oamenii de Neanderthal au reușit, probabil în urma unei descoperiri accidentale sau a unui șir de încercări, să obțină un lipici eficient, utilizat la fabricarea uneltelor. Lipciul fabricat de către oamenii de Neanderthal era complet diferit de majoritatea adezivilor moderni, având ca ingredient principal gudronul (catranul). Cele mai multe metode și mijloace tehnice de obținere a gudronului nu erau, însă, accesibile, oamenilor de Neanderthal de acum 200.000 de ani.

c

f

Pentru a-și obține adezivul atât de necesar în confecționarea armelor și uneltelor de lemn, oamenii de Neanderthal recurgeau, se pare, la un proces de distilare uscată, efectuată cu ajutorul focului, în care se foloseau, ca materie primă, de coja de mesteacăn sau de stejar. În urma distilării sunt eliberate gaze care, după condensare, se transformă în gudron. Numai că oamenii de știință au ajuns într-un impas, în aflarea modului în care primitivii își obțineau gudronul: pentru captarea gazelor eliberate și condensare ar fi fost necesare, măcar, vasele de lut. Vase care, evident, nici măcar nu fuseseră inventate, în urmă cu 200.000 de ani, perioadă din care datează primul lipici cunoscut!

Oamenii de Neanderthal dispuneau, spun cercetătorii, de cel puțin o metodă de a obține gudronul, chiar în lipsa unor vase care să fie folosite pentru procesul de condensare. Oamenii de știință au testat, potrivit www.popularmechanics.com, mai multe posibile metode de obținere a grudronului pe care le-ar fi putut utiliza Neanderthalienii.

 

Echipa a luat fâșii de coajă de mesteacăn și le-a îngropat sub cenușa fierbinte rămasă în urma unui foc iar astfel a fost produs suficient gudron pentru confecționarea unei unelte de mici dimensiuni. Este posibil ca metoda oamenilor de Neanderthal să fi fost chiar aceasta, după cum este posibil și ca tehnica lor de obținere a substanței de lipit să fi fost cu totul alta. Modul în care își fabricau oamenii de acum 200.000 de ani adezivul este o enigmă. Faptul că dispuneau de adezivi pe bază de gudron într-o epocă atât de îndepărtată e o certitudine!

d

e

Sursa: www.popularmechanics.com, www.universiteitleiden.nl

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Oamenii de Neanderthal au creat acum 200.000 de ani cel mai vechi lipici cunoscut! Ce au descoperit oamenii de știință?

 1. Intradevar asa este . In decursul istoriei s-a obtinut si s-a folosit gudronul – catranul din distilarea unor vegetale intre care coaja de mesteacan . pinul etc . astazi gudronul de pin se mai fabrica inca fiind folosit la … fabricarea unor sapunuri medicinale ( pinetar soap ), la izolarea cu catran a copitelor cailor – se gaseste si in Romania la decathlon – pentru aceiasi uzanta ; la calafatuirea vaselor ( barci corabii ) iar rusii fac un sapun cu gudron de mesteacan , care este exportat in toata lumea , chiar si in Basarabia , de unde-l procura si romanii ! – are un miros greu de fum !

 2. cetățeanul tulburat // 3 septembrie 2017 at 18:19 // Răspunde

  Acum 200000 de mii de ani existau cum există și azi tot ceea ce numesc globaliștii mistere și construcții enigmatice la care umanoizii de știință plătiți regește ne inventează povești și cică ne scriu istoria…omul de neanderthal este inventat de ei, practic schelete sunt descoperite pe toate continentele dar originea lor nu sunt de pe planeta asta, nu cumpărați gogoșile care le fabrică ei! Stonehenge, de exemplu, e construit de uriași în urma cu mai mult de un milion de ani în urmă, bandiții “au descoperit” la baza unui monolit vârfuri de săgeți, daltă și ciocan să ne spele creierul precum că ar fi fost construit de cine știe ce maimuțe obosite care erau în trecere pe acolo și au construit ceea ce vedem noi azi! Alte exemple pot fi toate “templele” din India, care li se spune temple Hindu, peste o mie de construcții care au origini necunoscute dar care guvernul indian spală creierul maselor cu o istorie 100% falsă, plus că guvernul indian este însărcinat de globaliști să nu promoveze restului planetei ceea ce există acolo…Multe din “temple” au intrările zidite ca populimea să nu intre în ele…De ce oare? Plus că unele din temple sunt construite dintr-o singură bucată de granit de peste 20 de metri în lungime/lățime/înălțime, pe lângă sculpturile ornamentale din exterior care nu pot fi reproduse cu minciuna de tehnologie pe care o avem azi…intrebare: Cum a fost adus acea bucată de granit în locul respectiv să devină “templu”?
  Indonezia au câteva “temple hindu”
  de asemeni… cele mai cunoscute sunt Borobudur și Prambanan, doar dacă privim poze pe Google cu cele construcții din granit executate acum “1200” de ani și le comparăm cu faimoasa columnă a lui Traian construită din marmură acum 2004 ani, oricine își poate da seama că totul e o mare minciună.
  Să fie oare marmura globaliștilor mai dură decât granitul?!

 3. …eu stiu o reteta din mitologia popolara ptr bandajarea ranilor la pomi , altoit dar si un excelent lipici ptr . uneltele din gospodarie! cetina de brad, ceara de albine si partea tare de produs asfaltos ce se formeaza pe marginea cosului de fum! …acestea se amesteca intr-un micut vas amestecandule fierbinti si se comporta ca un lipici excelent aplicat cald…racinduse devine un excelent liant.

 4. Oamenii din Neanderthal sunt o poveste inventata.
  Eu cred ca oamenii erau mai puternici ,mai frumosi mai inalti si mai inteligenti decat suntem noi astazi.
  Noi avem Google dar cu memoria stam prost.Ei puteau sa invete cateva dialecte cu usurinta.
  Sa luam examplu de la plante si animale.Arborii sequoia au peste 100m inaltime,sunt o ramasita a trecutului,dinozaurii atingeau si 40m .Ce vorbim noi aici? De oameni parosi cu fata de cimpanzeu si cu sulite…Fals.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii