Cunoaste lumea

Noutăți

O ușă veche din bronz din anii 430, încă în folosință…(Foto)

  •  
  •  
  •  

Cea mai veche ușă încă în uz din Roma este turnată în bronz și este cunoscută sub numele de Ușa din Bazilica Sfânta Sabina din Roma, considerată a fi originală, datând din anii 430-432.

Bazilica Sfânta Sabina este o biserică monument istoric de pe dealul Aventin din Roma, Italia. Este o bazilică minoră titulară și cu o biserică mamă a Ordinului Romano-Catolic al Predicatorilor, mai cunoscută sub numele de dominicani.

Santa Sabina este cea mai veche bazilică romană existentă din Roma, care își păstrează planul dreptunghiular și stilul arhitectural original. Decorațiunile sale au fost readuse la designul original restrâns.

Alte bazilici, cum ar fi Santa Maria Maggiore, sunt adesea decorate puternic și frumos. Datorită simplității sale, Santa Sabina reprezintă încrucișarea de la un forum roman acoperit, la bisericile creștinătății.

Este renumită în special pentru ușile sale din lemn sculptat din secolul al V-lea, cu un ciclu de scene creștine (rămânând acum 18)una dintre cele mai vechi care au supraviețuit.

Bazilica se află deasupra Tibrului la nord și Circul Maxim la est,  lângă micul parc public din Giardino degli Aranci („Grădina portocalelor”), care are o terasă pitorească cu vedere la Roma. Este la mică distanță de sediul Cavalerilor de Malta.

Ușile din exteriorul Santa Sabina sunt din lemn de chiparos și au avut inițial un aspect de douăzeci și opt de panouri. Dintre aceste panouri, zece dintre cele originale au fost pierdute și rămân fără ornament.

Șaptesprezece dintre cele optsprezece panouri rămase originale descriu o scenă din Vechiul Testament sau Noul Testament, lăsând un panou care nu se corelează direct cu o poveste biblică.

Acest panou, găsit în partea de jos a ușii, prezintă un omagiu adus unui bărbat și se crede că descrie un eveniment istoric legat de un conducător puternic, deși povestea exactă descrisă este necunoscută.

Unul dintre panourile superioare mai mici prezintă răstignirea lui Iisus Hristos și alte două figuri în fața unei clădiri care face aluzie la arhitectura unui mausoleu roman;  acest panou este prima imagine cunoscută afișată public a crucificării lui Hristos.

Panourile sunt sculptate în două stiluri distincte, unul care include mai multe detalii și aderență la stilul artei clasice și unul care adoptă un stil mai simplu, indicând faptul că mai mulți artiști ar fi putut lucra la ușă.

Desenele vegetale abstracte de pe ramele panourilor sunt în concordanță cu un stil mesopotamian, sugerând că originea a cel puțin unuia dintre artiști a fost din această regiune.

Datorită compoziției înghesuite a panourilor și a cadrului exterior subțire, este probabil ca ușa să fi fost inițial mai mare, apoi tăiată pentru a se încadra în cadrul bazilicii Santa Sabina.

Acest lucru face neclar dacă ușa a fost inițial destinată a fi utilizată pentru această structură specifică; este posibil să fi fost proiectată pentru o altă clădire romană cu dimensiuni mai mari pentru uși, dar apoi să fi fost transferată la Santa Sabina din motive necunoscute.

Cu toate acestea, ușa a fost construită cel mai probabil aproape în același timp cu ridicarea Bisericii Santa Sabina în 432, deoarece figura puternică din sculptura scenei Chlamys împărtășește asemănări stilistice cu reprezentările lui Theodosius II, împăratul la momentul sfințirii bazilicii Santa Sabina.

Datarea dendrocronologică și radiocarbonată a confirmat faptul că lemnul utilizat pentru panourile ușilor provine de la începutul secolului al V-lea, deci sculpturile ar putea datea din domnia lui Celestin I (421–431) sau Sixtus III (431–440).


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii