Cunoaste lumea

Noutăți

O sursă de energie enigmatică susține fascinantele aurore polare de pe Jupiter. Oamenii de știință caută explicații!

  •  
  •  
  •  

Fermecătoarele aurore polare de pe planeta Jupiter sunt cele mai puternice din întregul sistem solar. Aceste fascinante fenomene ce se produc la polii gigantului jovian au fost examinate prin folosirea sondei spațiale Juno iar concluzia a fost că, momentan, sursa de energie care le susține, la o asemenea intensitate, este misterioasă.

„În cazul planetei Jupiter, cele mai strălucitoare aurore polare sunt provocate de către un fel de proces de accelerare turbulentă, pe care noi încă nu-l pricepem foarte bine”, explică cercetătorul principal Barry Mauk de la Universitatea Johns Hopkins. După cum se observă, această explicație este destul de vagă.

Instrumentul de detectare a particulelor cunoscut sub numele de JEDI (Jupiter Energetic Particle Detector Instrument) a înregistrat semnalele de energie deasupra polului nordic al gigantului gazos, pe măsură ce Juno se deplasa cu mai mult de 160.000 km/oră.

J

La acea viteză colosală, dispozitivul a avut doar câteva secunde la dispozitie, pentru a efectua măsurătorile. Totuși, datele preluate ne-au oferit prima ocazie de a observa, în parte, procesele care stau la originea emisiilor aurorale ale lui Jupiter.  Și se pare că ele sunt foarte diferite de cele de pe Pământ!

Pe Planeta Albastră, particulele încărcate electric intră în contact cu gazele din atmosfera superioară și, ca efect, moleculele de gaz vor elibera de fotoni. Astfel ia naștere acea lumină fascinantă, deasupra regiunilor polare, pe care o numim auroră boreală sau australă.

Din datele culese de către sonda spațială Juno rezultă că electronii din atmosfera joviană sunt accelerați la energii de până la 400.000 de electronvolți, aceste energii fiind de până la 30 de ori mai mari decât potențialele aurorale maxime măsurate pe Pământ.

Aurorele polare produse deasupra lui Jupiter sunt foarte diferite de cele terestre. Ele sunt de 10 ori mai strălucitoare decât ar trebui să fie, dacă ne-am baza, în efectuarea calculelor, pe fizica pământeană. Se pare că, pe măsură ce potențialele electrice din câmpul magnetic evoluează spre un crescendo energetic, ele devin instabile și apoi se destramă în valuri aleatorii de turbulențe. Aceste valuri ar putea determina propulsarea electronilor (așa cum, de pildă, un surfer este purtat înaintea unui val).

b

Echipa lui Barry Mauk sugerează că acest proces ar putea fi responsabil pentru producerea fascinantelor aurore polare de pe Jupiter, așa cum se arată în studiul publicat în revista Nature. Însă, deocamdată, este doar o ipoteză de lucru sau cea mai bună explicație de până acum. Echipa de cercetare nu a reușit, încă, să cunoască în totalitate ce se petrece acolo, iar adevărul complet despre aurorele polare ale lui Jupiter încă n-a putut fi scos la lumină!

a
Surse: www.sciencealert.com, www.nasa.gov

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii