Noutăți

O redutabilă armă contra primejdioaselor superbacterii: nanoparticulele activate cu lumină!

Din cauza creșterii rezistenței la antibioterapie a agenților patogeni și a apariției unor superbacterii de tip E.coli sau Salmonella, antibioticele de generație mai veche nu mai sunt atât de eficiente ca la data apariției lor. De aceea, în prezent se fac mari eforturi pentru identificarea unor noi substanțe care să poată fi folosite ca antibiotice, precum și a unor noi metode prin care antibioticelor actuale să le fie sporită eficacitatea terapeutică.

Unii patogeni se adaptează, sporindu-și rezistența, cu mult mai rapid decât viteza cu care oamenii pot dezvolta noi antibiotice. Într-un singur an (2013), superbacteriile au provocat, în SUA,  o creștere a cheltuielilor destinate serviciilor de sănătate cu 20 de miliarde de dolari.

Clostridium

Așa cum arată un nou studiu, realizat de către specialiștii de la Universitatea Colorado din Boulder, punctele cuantice sau nanoparticulele activate cu lumină au capacitatea de a spori eficacitatea antibioticelor folosite contra superbacteriilor.

Semiconductori - particule

Punctele cuantice sunt particule semiconductoare extrem de mici, cu dimensiuni de numai câțiva nanometri. Sunt atât de mici, încât proprietățile lor optice și electronice diferă într-o mare măsură, față de cele ale particulelor de dimensiuni mai mari. Punctele cuantice reprezintă un domeniu important în nanotehnologie. Unele tipuri de puncte cuantice vor emite lumină la frecvențe specifice, dacă li se aplică energie electrică sau lumină, iar aceste frecvențe pot fi reglate precis, prin schimbarea dimensiunii punctelor, a formei și materialului.

Cercetătorii de la Universitatea Colorado au reproiectat antibioticele disponibile pentru anumite boli infecțioase, prin utilizarea punctelor cuantice realizate prin nanoinginerie. Oamenii de știință au activat sau au dezactivat aceste puncte cuantice prin utilizarea unor lungimi specifice de undă ale luminii emise.

În loc să atace bacteriile patogene pe căi obișnuite, punctele cuantice determină eliberarea unui superoxid, o specie chimică ce provoacă întreruperea proceselor metabolice și celulare ale bacteriilor patogene, anulându-le capacitatea de apărare și lăsându-le vulnerabile la acțiunea antibioticelor. Așa cum se arată în Science Advances, punctele cuantice au redus admirabil rezistența la antiobiotice a patogenilor, fără a fi caracterizate de efecte secundare.

MRSA

Puncte cuantice

Surse: wikipedia.org, www.sciencealert.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii