Noutăți

O placă tectonică demult “pierdută”, la originea unui lanţ de vulcani din Pacific de acum 60 de milioane de ani (Video)

Placa tectonică, denumită “Resurrection“, a reprezentat o lungă perioadă de timp un subiect de controverse în rândul geologilor, unii dintre aceştia fiind convinşi că nu a existat niciodată.

Însă, aplicând o nouă metodă computerizată de reconstrucţie a dinamicii plăcilor tectonice, cercetători de la Universitatea din Houston au reuşit să identifice marginea acestei plăci tectonice de-a lungul unui vechi lanţ vulcanic, ceea ce sugerează că această placă făcea parte odinioară din crusta terestră şi se afla în regiunea globului în care în prezent se află nordul Canadei.

Vulcanii se formează la marginea plăcilor tectonice şi cu cât sunt mai multe plăci tectonice active, cu atât vor fi şi mai mulţi vulcani“, explică Jonny Wu, geolog la Universitatea din Houston.

Vulcanii sunt, de asemenea, şi vectori ai schimbărilor climatice. Astfel, atunci când încerci să modelezi Pământul şi să înţelegi modul în care s-a schimbat clima de-a lungul istoriei planetei… trebuie să afli cât de mulţi vulcani activi au existat la un moment dat pe glob“…

Citește mai mult: Digi 24


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii