Noutăți

O lume dispărută. Insula Sark, ultimul ținut feudal din Europa

Insula Sark este situată în Marea Mânecii, la circa 30 de km de Normandia, Franța. Zona este un loc înghețat în timp, unde nu există electricitate, autoturisme sau industrie, iar locuitorii nu au voie să divorțeze.

Timp de peste 400 de ani, până în 2008,insula Sark a fost condusă de o familie de nobili, în subordonarea căreia se aflau 40 de feude. Seniorul insulei Sark era şeful guvernului feudal. Puterea care o avea pe insulă îi conferea acestuia privilegiul de a fi singurul crescător de porumbei și cățele necastrate. De asemenea, acesta era proprietarul tuturor resturilor pe care valurile le aducea la țărm.

insula2 insula3 insula5

Insula Sark are aproximativ 5 km lungime și 2 km lățime, iar populația numără 600 de suflete și o istorie extrem de veche. Încă din secolul al XVI-lea, primii coloniști se stabilesc pe insulă, principala lor misiune fiind cea de a stopa activitățile pe care le desfășurau pirații în zonă. Cele 40 de familii insulare sunt împărțite în cele 40 de feude pe care trebuiau să le apere cu prețul vieții împotriva ocupației clandestine. O parte din legislația insulei a rămas neschimbată încă din anul 1565, din vremea reginei Elisabeta I-a a Angliei, odată cu sosirea primilor familii.

Totuși, din 2008, o serie de reforme constituționale au schimbat fața insulei. Astfel, de 8 ani de zile există un parlament al acesteia, format din 40 de persoane și 12 deputați aleși printr-un scrutin transparent la fiecare 3 ani. Masinile sunt ilegale pe Sark. Singurele vehicule permise sunt căruțele trase de cai, bicicletele, tractoarele și cărucioare alimentate cu baterii sau biciclete motorizate pentru persoanele în vârstă sau cu dizabilități. Chiar și ambulanța sau vehiculul de pompieri folosesc tracțiune animală.

insula4 insula7 insula6

insula8

Cum nu există nicio sursă de zgomot sau vreun fel de noxe emise în atmosferă, viața pe Sark a devenit extrem de tentantă pentru europeni – anual, mii de persoane aleg să își petreacă concediul aici, departe de agitația marilor metropole. Insula are doua biserici, două pub-uri, o casă a culturii, o școală, un polițist voluntar care are în subordine și o închisoare formată din două celule și un medic rezident. Pentru turiști există câteva hoteluri și pensiuni unde își pot petrece în deplină armonie cu natura zilele de vacanță.

sursa: independent.co.uk

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on O lume dispărută. Insula Sark, ultimul ținut feudal din Europa

  1. curate magari ….ca si la noi.cum e posibil oameni buni asa ceva.la 600 de suflete un singur politist si un singur medic in schimb au 52 de parlamentari.da interesant ….HALAL TARA.SARK…SARK…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii