Noutăți

O insulă izolată din Pacific își produce aproape toată energia electrică cu ajutorul panourilor solare. Înainte, insularii depindeau totalmente de generatoarele diesel!

Insula Ta’u face parte dintre insulele situate în sudul Pacificului care compun Samoa Americană și se află la mai mult de 7000 de kilometri de coasta vestică a SUA. Este o insulă izolată, parțial împădurită, cu o populație mică, de sub 600 cetățeni. În multe privințe, insula e dependentă de materiile prime sau produsele aduse de la mari depărtări, cu vaporul. Printre aceste produse se număra, până nu demult, și combustibilul necesar în vederea obținerii energiei electrice, cu ajutorul generatoarelor de electricitate.

Astăzi, insula Ta’u din Samoa Americană este aproape în întregime aprovizionată cu energie electrică produsă de către panourile solare. Până de curând, insula depindea în întregime de importurile de motorină, pentru producerea electricității necesare cu ajutorul generatoarelor diesel, dar noul parc solar produce suficientă energie pentru acoperirea necesarului de consum al insulei. Fiecare dintre vechile generatoare de curent cu motor diesel consuma peste 1100 de litri de combustibil zilnic. Acum, prin investiții inteligente și un parteneriat avantajos, această dependență față de combustibilii importați aproape că a fost înlăturată.

1

Sistemul de producție a energiei este prevăzut și cu dispozitive de stocare, astfel că și atunci când norii ascund soarele pentru mai multă vreme, există energie disponibilă pentru trei zile cap-coadă. Energia din elementele de stocare se reface integral după doar șapte ore de expunere a panourilor la radiația emisă de către astrul zilei, dacă vremea este frumoasă.

Insula Ta’u este un exemplu perfect de bună autogospodărire a unei mici comunități și un bun exemplu de limitare a dependenței față de anumite produse „de neînlocuit” aduse din afară, la prețuri piperate și în condiții dificile (date fiind distanțele mari de parcurs). Este o pildă bună de urmat, deoarece capacitatea de a-ți asigura pe cont propriu toate cele necesare te ajută întotdeauna să nu mai fii la cheremul unor factori imprevizibili sau chiar ostili. De obicei, națiunile și comunitățile responsabile și prevăzătoare caută să-și sporească gradul de independență. În același timp, sunt preocupate de ocrotirea mediului înconjurător și de dezvoltarea durabilă, evitând tehnologiile poluante și promovându-le pe acelea care au efecte mai puțin nocive asupra sănătății umane. Se gândesc la viitor. Cu seriozitate!

2

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursa: www.sciencealert.com

Imagini: captură YouTube


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*