Noutăți

O conviețuire desăvârșită, în condiții imperfecte: coralii aflați în adâncul oceanului produc lumina prielnică algelor care le asigură supraviețuirea!

Cercetătorii de la Universitatea din Southampton au descoperit că speciile de coralii ce se dezvoltă în mări și oceane, la mare adâncime, emit o radiație luminoasă care favorizează metabolismul și dezvoltarea algelor alături de care trăiesc, în simbioză (simbioza = formă de conviețuire, cu beneficii reciproce, între două specii distincte de organisme). Recentul studiu a fost publicat în Proceedings of the Royal Society B.

Cele mai multe dintre speciile corali sunt organisme simbiotice. Aceste organisme marine găzduiesc alge microscopice din genul Symbiodinium, cunoscute sub numele de zooxanthellae. Algele acestea consumă reziduurile fiziologice eliberate de către corali, cum ar fi dioxidul de carbon și unii compuși ai azotului. În schimb, ele produc mai mult de 90% dintre substanțele nutritive necesare existenței coralilor, prin fotosinteză.

a

Relația de „cooperare” dintre corali și alge se desfășoară perfect, atunci când recifele sunt expuse la lumina Soarelui. Însă, acești corali ce viețuiesc în simbioză au fost găsiți chiar și la adâncimi de 165 de metri. Lumina (drastic estompată a) Soarelui ajunge, într-un ocean, până la circa 200 de metri. La peste 160 de metri, o specie bazată pe fotosinteză are, însă, dificultăți în a se dezvolta.

După cum s-a dovedit recent, coralii ce trăiesc în adâncime dispun de capacitatea uimitoare de a emite propria lumină, una prielnică algelor alături de care trăiesc în simbioză, sub influența razelor ultraviolete ale Soarelui. Echipa de cercetare, condusă de savantul Jörg Wiedenmann, a testat câteva specii de corali de mare adâncime într-un mini-recif amenajat într-un acvariu, remarcând faptul că speciile de corali care strălucesc în culori din familia roșului tind să aibă o rată de supraviețuire superioară, pe termen lung.

b

Cercetătorii au descoperit că, atunci când coralii emit o lumină roșie, ei transformă, de fapt, lumina albastră într-o lumină roșie-portocalie, pe care algele o pot absorbi mai lesne în celulele lor, fiind susținut astfel procesul de fotosinteză. Radiațiile de diferite lungimi de undă care au fost convertite în roșu sunt disipate în țesuturile coralilor și apoi sunt reflectate de către scheletele lor de calciu, ajutând algele să obțină beneficii maxime, să prolifereze.

Aceste observații se potrivesc, de asemenea, cu anterioarele observații ale biologilor. În Marea Roșie, coralii aflați la adâncime radiază o lumină roșie-portocalie. Astfel, aceste organisme amplifică, în avantajul algelor însoțitoare, puțina lumină solară ce ajunge până la adâncimile la care viețuiesc.

Aceste informații nu doar că oferă o înțelegere mai amplă a fascinantei biologii a coralilor, însă reprezintă și date ce ar putea fi importante pentru punerea la punct a unor metode de intervenție în scopul asigurării viitorului unor recife de corali aflate în pericol de dispariție, din cauza poluării.

c

d

Sursa: www.sciencealert.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii