Noutăți

O bucată masivă din scoarța terestră a dispărut în momentul formării Munților Himalaya. Descoperirea care ar putea schimba cărțile de geografie

Acum circa 60 milioane de ani a avut loc cea mai mare ciocnire continentală din istoria Pământului, fiind momentul în care subcontinentul indian s-a lovit de placa eurasiatica. Ciocnirea a dus la formarea Munților Himalaya. Conform unui studiu nou, coliziunea nu a direcționat scoarța terestră doar în sus, ci a și scufundat o cantitate uriașă de pământ, potrivit investigațiilor desfășurate de cei de la Universitatea din Chicago.

“Ceea ce am descoperit este că jumătate din masa continentală care a fost acolo acum 60 de milioane de ani lipsește astăzi de pe suprafața Pământului. Avem foarte multe cantități de crustă care au dispărut din rezervorul de crustă și singurul loc în care putea merge este în manta”, spune unul dintre cercetători, Miquela Ingalls.

De regulă, când două plăci tectonice se ciocnesc, scoarta se ridică datorita densitații sale și a flotabilității. Între timp, scoarța oceanică, mai subtire dar și mai densă, este scufundata în mantaua Terrei. La orele de geografie ni se predă faptul că placa continentală nu se poate deplasa decât în sus.

Potrivit calculelor cercetătorilor, singurul mod de a reduce masa continentala în cazul coliziunii este prin scufundarea acesteia. Descoperirile ar putea genera controverse în lumea științifică dar ipoteza explica și motivul pentru care unele erupții vulcanice scuipă elemente care sunt foarte rare în mantaua planetei precum ar fi plumbul și uraniul.

Subcontinentul Indian este o peninsulă din sudul Asiei, delimitată la nord de Munții Himalaya, Munții Hindukuș și Munții Arakan, iar la est și vest de Oceanul Indian. Pe acest teritoriu azi există mai multe state: Republica India, independentă din 1947, Pakistanul, Sri Lanka (sau Ceylon), Bangladeshul, devenit independent în 1971, Bhutan și Nepal.

sursa: https://www.sciencealert.com/scientists-just-figured-out-where-a-massive-chunk-of-earth-s-crust-disappeared-to

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii