Noutăți

O ATLANTIDĂ DIN EPOCA PIETREI se află sub apele Mării Baltice. Care este vechimea obiectelor descoperite?

Când vine vorba despre străvechi și enigmatice orașe scufundate, gândurile ni se îndreaptă, de îndată, către legendara Atlantidă. Cu nouă milenii în urmă, în Epoca Pietrei, exista un ținut în care oamenii trăiau în bunăstare, într-un climat blând, prietenos, ocupându-se cu pescuitul, culegerea roadelor naturii și vânătoarea.

Acest loc minunat se afla în zona Golfului Hanö, Suedia, unde adâncimea cea mai mare nu depășește 60 de metri. Urmele acestei comunități, a cărei înfloritoare așezare a avut aceeași soartă cu legendara Atlantida, fiind înghițită de către ape, au rămas neștiute vreme de milenii, până când au fost descoperite în trecutul foarte apropiat, de către o echipă de scafandri.

Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au raportat, în cadrul Quaternary International, că așezarea străveche, aflată astăzi sub apa mării, prezintă un interes arheologic deosebit. Printre artefactele descoperite se numără un topor-târnăcop vechi de circa 9000 de ani, confecționat din corn de elan și acoperit cu inscripții misterioase. Au fost găsite, de asemenea, numeroase capcane pentru prinderea peștelui.

c

d

Aceste obiecte oferă o perspectivă prețioasă asupra existenței umane în urmă cu nouă milenii. Capcanele de pescuit, care datează de acum 8.500-9.000 de ani, arată că în epoca Holocenului a existat, în Europa de nord, o perioadă caracterizată de temperaturi agreabile, care îngăduiau dezvoltarea unor comunități prospere. În urmă cu șase ani, scafandrii au descoperit, în zona precizată, cele mai vechi capcane staționare din lume, destinate prinderii peștelui.

Aceste așezări scufundate, care au aparținut unor comunități europene străvechi, nu fac decât să confirme faptul că legenda Atlantidei are un consistent sâmbure de adevăr. Cu milenii în urmă, nivelul mărilor și oceanelor era mai scăzut decât în prezent. Antropologii și istoricii știu că, mai înainte de apariția agriculturii, oamenii preferau să-și întemeieze așezările la țărmurile apelor, inclusiv ale mărilor și oceanelor, datorită abundenței resurselor piscicole. Astfel, este foarte probabil că au existat… mai multe Atlantide.

Pentru a afla mai multe despre antica comunitate umană care a viețuit, odinioară, pe țărmul Mării Baltice, cercetătorii de la Universitatea din Lund au recurs la multiple tehnologii, printre care datarea cu radiocarbon, analiza polenului și a diatomeelor (fitoplancton unicelular). Deși din așezarea străveche acoperită de către apele Golfului Hanö n-a fost scos la iveală aurul, argintul sau oricalcul la care se face referire în legenda Atlantidei, s-a descoperit ceva mult mai prețios: o mulțime de informații precise despre comunitățile umane nord-europene de acum 9000 de ani!

b

a

Surse: www.thevintagenews.com, wikipedia.org, www.hanobukten.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on O ATLANTIDĂ DIN EPOCA PIETREI se află sub apele Mării Baltice. Care este vechimea obiectelor descoperite?

  1. cetățeanul tulburat // 8 august 2017 at 17:38 // Răspunde

    Atlantida nu a fost un oraș sau un ținut izolat în care curgea lapte și miere, cercetătorii cinstiți spun că ar trebui să acceptăm ideea că Atlantida a fost o societate la nivel planetar cu zeci de mii de ani în urmă și care era foarte avansată tehnologic în comparație cu noi.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii