Noutăți

O amazoană… vikingă! Prima confirmare științifică a legendelor ce se refereau la existența unor femei războinice printre temuții luptători scandinavi

În Europa apuseană și de nord au circulat legende referitoare la temutele femei războinice care luptau cot la cot cu bărbații, în confruntările aprige la care luau parte vikingii, însă deseori povestirile de acest fel erau tratate cu neîncredere, în comunitatea științifică. Dovezi ale existenței femeilor luptătoare ale vikingilor nu prea existau, ce-i drept. Însă recent, specialiștii au dovedit pentru prima dată existența unei femei războinice, ce avea un rang înalt în ierarhia luptătorilor vikingi.

Existența unei „amazoane a vikingilor” a fost dovedită prin examinarea ADN-ului unui schelet vechi de zece secole, scos la iveală la Birka, în Suedia. Luptătoarea ce a viețuit în urmă cu un mileniu avea vârsta de aproximativ 30 de ani – atunci când și-a găsit sfârșitul, și o înălțime de circa 1,70 metri (destul de mult pentru o femeie din epoca în care a trăit).

Judecând după inventarul mormântului său, femeia avea un statut foarte înalt în comunitatea războinică din care făcea parte. Alături de osemintele luptătoarei vikinge au fost găsite arme meșteșugit confecționate și scheletele a doi cai. Femeia îndeplinea un rol de conducere.

c

e
Osemintele au fost descoperite la puțină vreme după anul 1880, însă abia acum s-a confirmat că este vorba despre o femeie-războinic, pe baza studiului ADN-ului, după cum arată profesorul Mattias Jakobsson, de la Universitatea din Uppsala. Deși trăsăturile morfologice ale scheletului sugerau că acesta a aparținut unei femei, la analiza inventarului mormântului, constând în arme – inclusiv o sabie și câteva săgeți, cei mai mulți experți au tras, în trecut, greșita concluzie că ar fi fost vorba despre un bărbat.

Conform datelor publicate în American Journal of Physical Anthropology, oamenii de știință au examinat ADN-ul extras dintr-un dinte și dintr-un os humerus, reieșind că sunt prezenți doi cromozomi X (lipsind cromozomul Y, specific bărbaților). Oamenii de știință s-au aflat în fața primei dovezi incontestabile a existenței femeilor războinice, la vikingi.

d
Pentru vitejii vikingi, corăbiile erau cele mai valoroase bunuri. Dacă un viking de rang înalt înceta din viață altundeva decât pe mare, trupul său era îngropat, de obicei, după ce era pus într-un vas tradițional („drakkar”). Ca războinici, vikingii nu doreau să moară de bătrânețe, într-un pat. Moartea unui viking trebuia să fie glorioasă, pentru că doar așa putea ajunge în Valhalla – palatul lui Odin și, totodată, paradisul războinicilor vrednici.

b
În societatea vikingă, femeile se bucurau de numeroase drepturi, între care și cel de a divorța ori de a-și alege soțul. Vechile cronici au menționat, ocazional, femeile războinice ale vikingilor, declară Neil Price, profesor la Departamentul de Arheologie și Istorie Antică din Universitatea Uppsala, dar, pentru prima dată, ne aflăm înaintea unei dovezi arheologice convingătoare a existenței lor.

f

c
Sursa: www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii