Noutăți

Nostalgia poate avea beneficii psihologice, spun oamenii de știință! Iată cum puteți profita de aceasta

Suntem la final de an și cu siguranța ne facem un bilanț și ne amintim cu nostalgie de lucrurile frumoase care ni s-au întâmplat în acest an. Potrivit oamenilor de știință, aproximativ 79% dintre oameni au afirmat că se simt nostalgici săptămânal, atunci când îşi amintesc anumite evenimente personale importante. Printre acestea se numără ziua de naștere, Crăciunul sau căsătoria, ocazii în care suntem înconjurați de familie și prieteni. Cum devenim nostalgici în raport cu anumite evenimente și ce funcție psihologică are nostalgia?

Noile cercetări, publicate în Cognition and Emotion, încearcă să ofere un răspuns la aceste întrebări. Timp de secole nostalgia a fost considerată o tulburare, o dorință tristă și anxioasă pentru ceva care a trecut sau care este departe de noi. În prezent oamenii de știință ne spun că nostalgia poate avea și beneficii psihologice importante. Deși uneori poate fi declanșată de emoții negative, cum ar fi singurătatea, s-a demonstrat că nostalgia ameliorează starea de spirit și permite o mai bună înţelegere a sensului vieţii. Nostalgia oferă sentimentul de a fi iubit, protejat și conectat cu alte persoane și poate declanșa inspirație și optimism despre viitor, ajutându-ne să ne amintim lucrurile bune despre noi și despre ceilalți.

„În trei studii recente am investigat dacă dorința retrăirii experiențelor de viaţă este implicată în crearea amintirilor nostalgice. Am început prin a verifica dacă oamenii sunt mai nostalgici în raport cu anumite evenimente despre care îşi amintesc cu plăcere. Am invitat mai întâi 266 de participanți să se gândească și să scrie despre un eveniment pozitiv din trecutul lor. Imediat după aceasta, le-am cerut să răspundă la întrebări care au evaluat cât de mult s-au bucurat atunci când respectivul eveniment a avut loc și cât de nostalgici se simt în momentul de față atunci când se gândesc la el. Cu cât bucuria provocată de acel eveniment a fost mai mare, cu atât mai intensă a fost nostalgia. Această constatare a furnizat dovezi iniţiale că bucuria provocată de evenimentele din viaţa noastră este importantă pentru crearea amintirilor nostalgice”, se arată în comunicat emis presei de autorii studiului.

Astfel spus, dacă doriți să aveţi mai multe amintiri nostalgice în viitor, asigurați-vă că într-adevăr prețuiți ocaziile speciale din prezent. Nostalgia este doar un sentiment care ne face să ne reamintim frumuseţea vieţii.

sursa: https://theconversation.com/nostalgia-can-be-good-for-you-heres-how-to-reap-the-benefits-102603
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii