Noutăți

Noile descoperiri arată ce mâncau oamenii din zona noastră acum 8.000 de ani.

Până acum, se credea că în perioada neolitică – începută în urmă cu 12.000 de ani și care a marcat sfârșitul Epocii Pietrei – omul a renunțat la dieta bazată pe pește…

Un studiu care a analizat acizii grași de pește descoperiți pe fragmentele de ceramică aruncă o lumină nouă asupra felului în care înțelegem dieta din sud-estul Europei în epoca Neoliticului.

Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au obținut date noi despre obiceiurile alimentare ale oamenilor din neolitic care trăiau lângă Dunăre (pe teritoriile actuale ale României și Serbiei), acum 8.000 de ani.

Studiul, publicat în Proceedings of The Royal Society B, a analizat peste 200 de fragmente de olărie vechi de 8.000 de ani. Astfel, s-a descoperit că, deși se credea că în această perioadă alimentele de bază erau carnea și lactatele, de fapt se consuma mult mai mult pește decât am fi bănuit, potrivit IFL Science.

Această descoperire face și mai multă lumină în ceea ce privește viața și dieta oamenilor din Neolitic care trăiau în zona cunoscută azi ca „Porțile de Fier”.

Până acum, se credea că în perioada neolitică – începută în urmă cu 12.000 de ani și care a marcat sfârșitul Epocii Pietrei – omul a renunțat la dieta bazată pe pește, specifică Mezoliticului, deoarece agricultura devenise o alternativă viabilă și a dus la apariția unei diete bazate pe carne și lactate.

Noile descoperiri (făcute printr-un proces tehnologic sofisticat, cunoscut ca „cromatografie – spectometrie de masă”, care indică ce fel de substanțe organice au stat la originea acizilor grași descoperiți) sunt cruciale pentru înțelegerea detaliilor practice ale evoluției noastre ca specie în această zonă și perioadă.

Citește mai mult: Identitatea


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii