Noutăți

Nivelul de școlarizare ne influențează durata vieții într-o măsură surprinzător de mare!

Un grup de cercetare constituit la Universitatea din Edinburgh a analizat datele provenite de la mai mult de 600.000 de persoane, pentru identificarea factorilor care duc la creșterea sau, după caz, la reducerea duratei vieții. Echipa de cercetare a evaluat, în acest studiu, și influența diferitelor gene în ceea ce privește durata de viață a oamenilor. Alegerile de viață ne sunt influențate într-o foarte mare măsură de către informația din ADN, contrar a ceea ce se spune uneori. Cercetătorii au reușit să stabilească ce factori au cea mai mare influență asupra duratei de viață. Metoda lor a fost concepută pentru a exclude șansele ca orice asociere observată să poată fi cauzată de către un factor diferit de cei luați în calcul.

Au aflat astfel, că fumatul, la care se adaugă caracteristicile genetice ce predispun la cancerul pulmonar, posedă cel mai mare impact, în privința reducerii speranței de viață. Cei care fumează un pachet de țigări pe zi decenii la rând experimentează, spun oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh, o reducere a speranței de viață cu 7 ani. Pe de altă parte, o influență considerabilă în diminuarea speranței de viață o au kilogramele în plus și diabetul zaharat.

Indice de masa corporala

Profesorul Jim Wilson de la Institutul Usher al Universității din Edinburgh, a declarat că volumul mare al  datelor culese ne permite să comparăm efectele diferitelor comportamente și boli în termeni de luni și ani de viață pierduți sau câștigați, precum și să facem distincția dintre o simplă asociere și o relație cauză-efect.

Cercetarea, ale cărei rezultate au fost date publicității în Nature Comunications, a fost realizată în baza a 25 de studii populaționale, realizate în Europa, America de Nord și Australia. Echipa de studiu de la Universitatea din Edinburgh a mai constatat că fiecare kilogram care se adaugă peste greutatea normală (pentru vârsta și înălțimea pe care o avem) ne reduce speranța de viață cu două luni. De asemenea, timpul total alocat studiului și școlarizării are o influență importantă asupra duratei vieții. Astfel, fiecare an suplimentar de școlarizare (efectuat după terminarea perioadei de învățământ obligatoriu) a fost pus în legătură, din punct de vedere statistic, cu o creștere de aproape un an a speranței de viață. Cine are carte, va avea, după cum se vede, și șanse mai mari de viață lungă.

Studiu

Longevitate

Sursa: www.sciencedaily.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii