Noutăți

NICOLAE IORGA – istoric, prim-ministru și academician român – contesta TEORIA ROMANIZĂRII. Iată ce spunea:

Teoria romanizării, una dintre cele mai toxice perspective asupra istoriei noastre, a fost contestată, în timp, de mari personalități ale istoriei noastre. Cu toate acestea, din păcate, varianta oficială rămâne fixată, cu încăpățânare, într-o dogmă care se dovedește din ce în ce mai neștiințifică…

În cartea ”Adevărata obârşie a poporului român”, semnată de Valeriu D. Popovici- Ursu (editura Gedo, Cluj, 2012) și semnalată pe site-ul thraxusares.wordpress.com, în capitolul 9, care se intitulează ”Reacţii ale scriitorilor români privitor la teza românizării Daciei”, sunt prezentate o serie de citate semnificative care ne arată perspectiva pe care o aveau mai multe personalități românești remarcabile asupra presupusei romanizări. Iată câteva dintre acestea, inclusiv unul care îi aparține lui Nicolae Iorga:

Stolnicul Constantin Cantacuzino , în Istoria Ţării Româneşti (1660) afirma: Iar dachii prea veche a lor limbă osebită având, cum o lăsară şi o lepădară aşa de tot şi luară a romanilor, aceasta nici că se poate socoti, nici crede.”

Dimitrie Cantemir, domnul Moldovei, referindu’se la ”cuvintele neaoşe venite din substrat”, susţinea convins, la 1710, că ele provin „Din limba noastră cea dăcească”, el considerând că ”limba moldovenească ar fi o continuare firească a limbii geto-dacilor autohtoni”.

Petru Maior, unul dintre cei patru protagonişti ai Şcolii Ardelene scria în Istoria pentru începutul românilor în Dacia (1812),: ”Aceia iaste adeverit, precum văzum de asupra că nu limba lătinească cea proastă s-au făcut din limba lătinească cea corectă, totuşi de vom vrea a grăi oblu, limba românească e mama limbii ceii lătineşti.”

Istoricul şi arheologul Vasile Pârvan spunea în 1925: ”Nimeni nu a putut demonstra convingător acest proces de romanizare atât de rapidă.”

Iar în final, citatul promis în titlul articolului – Nicolae Iorga: ”Nu mai credem în românizările minunate prin legionari de 60 de ani, căsătoriţi cu femei barbare, care, cu tenacitatea conservativă a femeilor,  mai curând i-ar fi putut deznaţionaliza ele pe ocupanţi.”

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

10 bun


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on NICOLAE IORGA – istoric, prim-ministru și academician român – contesta TEORIA ROMANIZĂRII. Iată ce spunea:

  1. YON_RIJKSADELAAR // 12 mai 2018 at 19:28 // Răspunde

    adică rusii Anei Pauker ne*a putut face praf că începusem să găvarim toti copiii satelor bărăganului Brăilei, pa rusky in cîțiva ani, dar noroc că muri Stalin…..iar un analfabet ca Ceaușescu sau Dej un semianalfabet, stiau deja ruseste, iar tu spui că legionarii crestini care ascultau ordinele in l latină, nu au putut să și invețe nevestele dace in atâția ani(se știe doar, că celebra Legiune a XIII a Gemina era formată din condamnați la moarte pt credința lor socotită eretică, cea creștină, ori niște creștini aveau o educație strictă,deaceea Legiunea XIIIa Gemina era cea mai disciplinată și performantă! Acei soldați știau că luptă pt statutul de cetățean roman ,pt pământ intr o țară a lor, unde și vor intemeia familii!

    • Deci, ești prost că noaptea, la fel cum este, dealtfel, și argumentul debitat de tine! Sfat: scoate capul din nisip, prietene, și privește în jurul tau cu ochii minții!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii