Noutăți

Neobișnuitele statui de la Ayn Ghazal au o vechime excepțională și un aspect asemănător cu EXTRATEREȘTRII din filme!

Cu peste trei decenii în urmă, în situl neolitic Ayn Ghazal, situat nu departe de orașul Amman din Iordania, erau descoperite 30 de statui misterioase, cu un aspect neobișnuit. Descoperirea a prezentat o importanță deosebită din mai multe puncte de vedere. Statuile aveau un aspect bizar, nemaiîntâlnit până atunci. Concomitent, au fost descoperite cele mai vechi temple din lume, la momentul respectiv.

Ceea ce numim astăzi Ayn Ghazal a fost, cândva, o așezare umană importantă, întemeiată pe la 7250 î.e.n. și abandonată din motive necunoscute în jurul anului 5000 î.e.n. Acolo, arheologii au descoperit numeroase ruine ale unor case cu mai multe încăperi din piatră și acoperișuri construite din lemn, ziduri tencuite, vetre de gătit, unelte de piatră, figurine din piatră sau lut. Așezarea antică, ce s-a întins pe o suprafață de circa 15 ha, a avut, conform estimărilor moderne, o populație de circa 3000 de oameni.

Harta

Statuie bicefala

Ayn Ghazal se numără printre cele mai mari așezări umane din Neolitic, dintre cele descoperite în Orientul Mijlociu, fiind mai mare, ca suprafață, față de Ierihon, oraș de o vechime asemănătoare, aflat la o distanță de câteva zeci de mile.

Zecile de statui descoperite la Ayn Ghazal au trezit interesul de îndată, datorită caracteristicilor neobișnuite pe care le prezintă. Ele continuă să-i fascineze pe privitori și astăzi iar unii dintre aceștia consideră că figurile lor au un aspect ce aduce cu înfățișarea extratereștrilor din producțiile cinematografice.

Locuinta

Pe baza aspectului neobișnuit al capetelor statuilor, caracterizat de către ochii mari, de formă eliptică, gurile și urechile de mici dimensiuni, unii specialisti au teoretizat că sunt reprezentări ale unor oameni aparținând unui popor necunoscut, ce ar fi ajuns, cu milenii în urmă, în Orientul Mijlociu. Alți examinatori au emis ipoteza, mai cutezătoare, conform căreia ar fi reprezentări ale unor vizitatori veniți de foarte departe, din spațiu. Azi, la atâtea milenii de la confecționarea lor, e greu de spus ce însemnau statuile de fapt, pentru cei care le-au făurit.

Statuile de la Ayn Ghazal, dintre care 15 sunt busturi, au fost create între mileniile VIII și VII î.e.n. Să fie ele reprezentări ce redau aspectul oamenilor care le-au creat (atipic pentru zona Orientului Apropiat)? Sau sunt reprezentări ale unor străini cu care locuitorii antici de la Ayn Ghazal au luat contact?

Statui 2

Cert este că enigmaticele statui înfățișează atât bărbați, cât și femei sau copii. Femeile pot fi recunoscute după prezența sânilor, însă la niciuna dintre statui nu sunt reprezentate organele sexuale. De fapt, singurele zone corporale reprezentate cu o deosebită grijă pentru detalii sunt fețele.

În ciuda vechimii lor, statuile s-au păstrat foarte bine, deoarece erau ținute, de către străvechii lor deținători, în cavități aflate sub podelele locuințelor. Descoperitorii lor moderni le-au găsit la o adâncime de 2,5 metri. Primul set de statui descoperite la Ayn Ghazal a fost trimis la Institutul Regal de Arheologie din Marea Britanie, în timp ce al doilea set, găsit câțiva ani mai târziu, a fost trimis la Institutul Smithsonian din New York, pentru restaurare. După restaurarea lor, statuile au fost returnate țării de origine și pot fi admirate, astăzi, în muzeul de arheologie al Iordaniei.

Reprezentare umana

Statui, Iordania

Statuie

Surse: wikipedia.org, www.messagetoeagle.com, www.academia.edu

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Neobișnuitele statui de la Ayn Ghazal au o vechime excepțională și un aspect asemănător cu EXTRATEREȘTRII din filme!

  1. cetățeanul tulburat // 25 octombrie 2017 at 16:08 // Răspunde

    Lumea trebuie să cunoască un fapt și anume că Institutul regal și Smithsonian sunt responsabili cu ceața pe planetă…istoria este desenată de ei…Toate artefactele descoperite în ultimul secol care nu au putut fi distruse și cărora să li se poată inventa o poveste credibilă sunt stocate în depozite departe de ochii maselor, sub pază 24/7. Smithsonian de exemplu au incinerat sute de schelete de uriași ce depășeau 10 metri în înălțime…Cel regal au incinerat mii de mumii “egiptene”…Multe nemernicii s-au întâmplat pe planetă…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii