Noutăți

Neobișnuita insulă Kinhu – un tărâm de poveste, unde… femeile sunt la putere. Una dintre puținele comunități matriarhale ce mai există, în lume!

Insula Kihnu este o bucată de pământ estonian pe care bărbații sunt destul de rari la vedere. Mica insulă se află în Marea Baltică, la șapte mile distanță de coasta apuseană a Estoniei și este un loc unic pe mapamond. Un loc bizar în care femeile sunt la putere și predomină numeric, dacă ne referim la populația adultă. Kinhu este un mic ținut insular puternic ancorat în tradiție, în care, deși cetățenii beneficiază de aproape toate facilitățile moderne, s-au păstrat numeroase obiceiuri vechi de secole. Formațiunea insulară are doar 400 de locuitori, care formează una dintre puținele comunități matriarhale de pe planetă.

Cu toate că femeile sunt la putere pe insula Kihnu și tot ele ocupă cele mai multe locuri de muncă disponibile, nu este vorba despre nicio formă de discriminare sau de excludere socială a reprezentanților „sexului tare”. Este, mai degrabă, o chestiune de alegere și de conservare a unei străvechi tradiții. Vreme de luni de zile, bărbații se află departe de casele lor, de familii și de locurile natale, prin natura muncilor prestate, mai ales în domeniul pescuitului. Așa se face că majoritatea activităților casnice, administrative, dar și edilitare, rămân în sarcina urmașelor Evei. Femeile se ocupă de creșterea copiilor și activitățile gospodărești, dar și de asigurarea serviciilor publice.

tarm, Kihnu

harta

obiceiuri

La conducerea micii comunități insulare se află Mare Matas. Aceasta îndeplinește, totodată, și rolul de președinte al Fundației Spațiului Cultural Kihnu; după cum explică ea, bărbații sunt, în mod tradițional, departe de familiile lor, motiv pentru care femeile de pe insulă au devenit foarte independente și puternice, fiind obișnuite să se descurce și în acele activități gospodărești  sau profesionale care, în alte părți, sunt lăsate mai mult pe seama bărbaților.

traditie, pe insula Kihnu

The Matas family rides in an old Ukranian Dnepr sidecar from Soviet times. Many inhabitants use this modified sidecar to travel around the island. Kihnu Island, Estonia - May 2014. (Photo credit: Stefano de Luigi / VII)

femeie

Femeile de pe insula Kinhu își poartă și astăzi, cu mândrie, costumele lor tradiționale. Și nu doar la sărbători, ci și în viața de zi cu zi. Se acordă o mare atenție conservării tradițiilor și mai ales muzicii și dansurilor populare. Mare Matas, lidera comunității, susține că tradițiile și cântecele de nuntă de pe insula Kihnu ar fi vechi „de mai mult de 2000 de ani”.

motociclista 2

Kihnu

În regiunea europeană în care se află, insula Kihnu este o destinație turistică apreciată, pe timp de vară, mai ales datorită pitorescului oferit de către rolul important ce îi este atribuit tradiției în viața de zi cu zi. Membrii comunității se străduiesc să păstreze vii aceste datini și obiceiuri, mai cu seamă că ele se află în pericol din pricina migrării definitive a unei părți din populația tânără către zonele urbane ale Estoniei, în vederea obținerii unor locuri de muncă bine plătite. Originala cultură populară Kihnu, și în special tradițiile de nuntă, au fost incluse în lista UNESCO a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanității.

Există și un muzeu Kihnu, în care sunt prezentate istoria și tradițiile comunității insulare. Principalul element de forță, care asigură supraviețuirea obiceiurilor acestei comunități originale, este reprezentat de către convingerea multora dintre localnici (mai ales localnice!) că insula pe care trăiesc, așa cum au pomenit de la înaintași, ar reprezenta… cel mai bun loc din lume.

La tesut

Surse: www.odditycentral.com, kihnumare.ee

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii