Noutăți

Neobișnuit: Pescuitul călare. În ce țară europeană se practică?

Pe coasta de vest a Belgiei, la aproximativ 20 km est de Dunkirk, Franța, este un loc numit Oostduinkerke. Aici, o mână de pescari practică o formă neobișnuită de pescuit. În loc să folosească bărci, acești pescari străbat apa mării călare.

Ei caută o specie de creveți cenușii, care se găsește doar în această zonă sudică a Mării Nordului și este o delicatesă în Belgia. Cu cinci secole în urmă, pescuitul de creveți călare era practicat pe toată coasta Mării Nordului din Franța, în Olanda și chiar în sudul Angliei. Astăzi, această activitate mai este practicată doar în această zonă. Ceea ce a fost odată o industrie este acum doar un hobby și o atracție turistică.

Pescuitul creveților are loc în zilele mai calde și cu vânt slab. Plimbarea prin apă până la burta calului și trăgerea unei o plase este o activitate extrem de obositoare chiar și pentru caii belgieni, o rasă cunoscută pentru forța lor de tracțiune. Cu cinci sute de ani în urmă, acesta era principalul mod de pescuire a creveților. Însă, odată cu industrializarea și dezvoltarea ambarcațiunilor, pescarii au început să se aventureze mai departe în largul mării pentru a prinde creveți, și nu să-i mai aștepte pe aceștia să fie aduși de maree la țărm. Chiar și la începutul secolului al XX-lea, pescuitul de creveți călare era un lucru des întâlnit pe țărmul Mării Nordului.

Acum, doar o duzină de familii din Oostduinkerke sunt stăpâni ai acestei tehnici. Nu sunt pescari cu normă întreagă, însă practică această îndeletnicire din pasiune. Caii, pescuitul și marea sunt viața lor. Motivul pentru care pescuitul călare există doar în Oostduinkerke se datorează, în principal, plajei largi care nu este îndiguită. Pescuitul cu cai este atât de rar, încât UNESCO i-a acordat un loc pe lista lor reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

sursa: https://www.amusingplanet.com/2018/09/the-horseback-fishermen-of-oostduinkerke.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii