Noutăți

Neft Dashları – orașul plutitor din Marea Caspică (galerie foto)

La începutul secolului al XX-lea, Neft Dashlari era una dintre cele mai mari platforme petroliere din Marea Caspică, iar numărul muncitorilor care lucrau și trăiau aici trecea de 5000 de suflete. Construit în anul 1949, după ce s-au găsit resurse uriașe de țiței în regiune, la mii de metri sub fundul mării, așezarea era o adevărată mândrie pentru sovietici, mai ales că între anii 1952 și 1958, orașul plutitor a crescut în dimensiune incluzând circa 2.000 de platforme de foraj, alături de o rețea de viaducte de peste 300 de kilometri, răspândite pe o distanță de 30 de kilometri.

Așezarea avea toate facilitățile unui oraș modern – clădiri cu opt etaje, o sală de cinema cu o capacitate de 300 de locuri, bai comunale, terenuri de fotbal, brutărie, bibliotecă, fabrica de băuturi, spălătorie, grădină de legume și chiar un parc cu arbori și vegetație aduse de pe continent. Oamenii creșteau fructe și legume în propriile grădini private. S-ar putea ca toate acestea să nu sune foarte diferit de cele mai multe așezări umane, dar vorbim despre o platformă petrolieră marină aflată la 55 de kilometri de cel mai apropiat țărm.

Astăzi, în Neft Dahslari nu mai este aceeași strălucire și forfotă ca altădată. Doi factori au contribuit la declinul său – prăbușirea Uniunii Sovietice și descoperirea de noi zone bogate în petrol în alte locuri. Câteva platforme petroliere au fost abandonate și fără cineva în jurul lor pentru a menține structurile, multe dintre ele s-au prăbușit în mare. Doar 45 din cei 300 de kilometri de drumuri sunt în prezent utilizabili, iar populația numără mai puțin de 900 de locuitori.

DSC_4176 neft-daslari-oil-platforms7-600x398 neft-daslari-oil-platforms5-600x398 neft-daslari-oil-platforms8-600x450 neft-daslari-oil-platforms3-600x400 neft-daslari-oil-platforms2-600x398 neft-daslari-oil-platforms6-600x399

sursa: http://www.odditycentral.com/architecture/neft-dashlari-a-once-bustling-city-built-on-oil-platforms-in-the-caspian-sea.html

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii