Noutăți

NASA vrea să producă oxigen pe Marte din 2020

Dacă o să trăim pe Marte într-o bună zi, atunci cu siguranța vom avea nevoie de oxigen. Există deja posibilitatea de a avea apă acolo și chiar niște zăpadă, dar fără O2 nu prea am reuși să ne descurcăm. Acum, administratorul șef al NASA, Robert Lightfoot, Jr., a subliniat o modalitate posibilă de a obține oxigen pe Marte: prin intermediul următorului rover care va merge acolo.

“Următorul rover care o să aterizeze pe Marte în 2020 are de îndeplinit un experiment unic până acum. Cu ajutorul acestuia vrem să putem genera oxigen în atmosferă marțiană”, a explicat Lightfoot Jr.

content-1503491291-2020

Deci, cum ar funcționa acest experiment? Acum, atmosfera de pe Marte este foarte diferită de cea a Pământului. Cerul nostru albastru palid este compus în principal din azot, dar și din oxigen în proporție de 21%. Atmosfera vecinului nostru este formată din dioxid de carbon în proporție de 95% și un pic de azot – doar 3%. Atmosfera de pe Marte este, de asemenea, incredibil de subțire. Acum multe milioane de ani, atmosfera marțiană era mult mai densă și chiar conținea cantități de oxigen asemănătoare Pământului. Cu toate acestea, câmpul său magnetic nu a reușit să se stabilizeze, iar puternicul vânt solar a îndepărtat cele mai multe gaze și le-a propulsat în spațiu. Astăzi, doar mici urme de oxigen persistă în atmosfera superioară.

NASA dorește ca prin atașarea unor echipamente speciale pe viitorul rover să poată împărți atomii de carbon și oxigen unul de celălalt într-un proces cunoscut sub numele de electroliză. Bineînțeles procesul o să poată produce doar cantități mici de oxigen la suprafață, însa acesta este doar un prim pas.

sursa: http://www.iflscience.com/space/nasa-2020-rover-manufacturing-oxygen-mars/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii