Noutăți

NASA a lansat cu succes sonda InSight spre Marte. Misiunea va avea ca scop detectarea și studierea cutremurelor

Misiunea NASA InSight a fost lansată cu succes spre Marte de o rachetă Atlas V în data de 5 mai 2018. Sonda este programată să ajungă pe suprafața Planetei Roșii în data de 26 noiembrie 2018, fiind însoțită în călătorie de doi nano-sateliți Mars Cube One. Dacă va ajunge cu bine la destinație, InSight va studia planeta Marte timp de cel puțin doi ani. După aproximativ o oră și 30 de minute, sonda spațială InSight și cei doi nano-sateliți Mars Cube One (MarCO) s-au separat de treapta superioară Centaur și au pornit într-o călătorie de peste șase luni către Marte.

Misiunea ar trebui să ofere date despre interiorul planetei Marte și să ajute la înțelegerea mai bună a formării planetelor telurice din Sistemul Solar și a exoplanetelor terestre. Cei doi nano-sateliți (CubSats) Mars Cube One sunt denumiți MarCO-A și MarCO-B, fiind porecliți Wall-E și Eva pornind de la personajele Pixar, fiind sunt primii de acest fel trimiși pe o altă planetă.

Seismometre au mai fost lăsate pe Lună de către misiunile Apollo 12 , 14 , 15 și 16 și au furnizat multe informații despre seismologia lunară. Rețeaua seismică Apollo, care a funcționat până în 1977, a detectat cel puțin 28 de cutremure, până la 5,5 pe scara Richter .

Sonda InSight a fost fabricată de Lockheed Martin Space Systems și a fost inițial planificată pentru lansare în martie 2016. Datorită eșecului instrumentului SEIS înainte de lansare, NASA a anunțat în decembrie 2015 că misiunea a fost amânată, lansarea a fost reprogramată pentru 5 mai 2018, când a fost lansată cu succes.

mars-insight-launch-5-5-2018-NASA-e1525599708231 InSightInstrumentsNASAJPL-e1522838667903

sursa: http://earthsky.org/space/mars-insight-mission-launch-window-opens-may-5-2018

sursa: https://mars.nasa.gov/insight/mission/timeline/launch/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii