Noutăți

Nanoboți capabili să repare în mod automat fisurile din ciruitele electronice. Principiul s-ar putea aplica și în repararea sistemelor biologice

Potrivit unui studiu publicat în revista Nano Letters, următoarea mare revoluție din lumea științifică ar putea proveni din nanotehnologie. Această ramură continuă să schimbe modul în care „manipulăm” lumea din jurul nostru. De la utilizarea grafenului în crearea lentilelor de contact cu night vision de grosimea unui atom și până la cooptarea algelor pentru a transporta substanțele chimice folosite pentru chimioterapie în corpul nostru. Acum, cercetătorii au demonstrat modul în care acești Nanoboți pot fi creați pentru a vindeca în mod automat fracturile și fisurile circuitelor electronice, dar și repararea sistemelor biologice, inclusiv pe ale noastre.

“Un astfel de sistem de reparare bazat pe Nanoboți reprezintă un pas important spre realizarea de nanosisteme biomimetice care pot simți și răspunde în fața schimbărilor de mediu. Există o plaja largă de aplicații, de la electronice care se pot repara singure și până la targetarea medicamentelor”, susțin autorii cercetării.

Folosirea Nanoboților pentru astfel de intervenții nu este tocmai nouă; încă din 2012, studiile au reușit să demonstreze faptul că aceștia ar putea modifica structuri din ADN, luptând în acest fel cu tot felul de tumori cancerigene. Pentru acest nou studiu, cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego și cei de la Universitatea din Pittsburgh au concentrat eforturile asupra capacității Nanoboților de a repara, în loc să distrugă.

Atunci când avem o rană deschisă, celulele din sângele nostru responsabile de coagulare pornesc spre a neutraliza zona afectată pentru a o închide. După același principiu par a funcționa și nanoboții,reușind să închidă și să repare circuitele electronice defecte.

nanoboti

sursa: iflscience.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii