Noutăți

Naftalan, locul unde țițeiul curge direct de la robinet. La ce îl folosesc oamenii?

În orașul Naftalan din Azerbaidjan, la 320 kilometri nord-vest de capitala Baku, țițeiul se găsește într-o astfel de abundență încât oamenii literalmente fac baie în el. În timpul perioadei sovietice, aceste băi în „aurul negru” erau extrem de popular în Uniunea Sovietică, oamenii venind special în Naftalan pentru un astfel de tratament mai puțin obișnuit. Se crede că țițeiul brut din Naftalan are proprietăți medicinale și este bun pentru tratarea afecțiunilor pielii cum ar fi eczeme și psoriazis, relaxează durerile articulare și, în general, calmează nervii. La începutul anilor 1980, stațiunea Naftalan era vizitată de circa 75.000 de pacienți pe an. După prăbușirea Uniunii Sovietice, băile de petrol au fost închise în întregime. Acum, mai aproape de zillele noastre moda a început să revină, iar mai multe spa-uri de țiței private au început să se deschidă în oraș.

Calitățile țițeiului de Naftalan au fost cunoscute din cele mai vechi timpuri. În secolul al XIII-lea, cunoscutul explorator Marko Polo, care a trecut prin Azerbaijan în drumul său de la Veneția spre China, a menționat despre uleiul de Naftalan pe care l-a văzut încărcat pe cămile. El a notat proprietățile terapeutice ale uleiului și cum ar putea trata oamenii și animalele de diferitele boli ale pielii.

Proprietățile țițeiului de la Naftalan au fost descoperite încă din secolul al VI-lea î.Hr. Potrivit legendelor, o caravană cu negustori a abandonat o cămilă bolnavă în apele noroioase ale unui lac din apropierea orașului. La întoarcere, negustorii au obsevat faptul că acea cămilă își revenise. După ce au inspectat mai atent noroiul din lac, oamenii au dat peste un lichid uleios negru și au înțeles că animalul bolnav a fost vindecat de această substanță misterioasă. Astăzi, o baie de țiței brut durează de obicei 10 minute, și costă între 200-240 de dolari.

naftalan-crude-oil-baths-1[6] naftalan-crude-oil-baths-5[7] naftalan-crude-oil-baths-7[12]

 

naftalan-crude-oil-baths-3[3] naftalan-crude-oil-baths-4[3] naftalan-crude-oil-baths-10[5] naftalan-crude-oil-baths-8[6]

sursa: NYTimes, Naftalangroup, The National

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Naftalan, locul unde țițeiul curge direct de la robinet. La ce îl folosesc oamenii?

  1. O baie de asta trebuie savurata cu un pahar de vin si o tigara.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii