Cunoaste lumea

Noutăți

Muzeul Ouălor „Lucia Condrea” – album foto

  •  
  •  
  •  

Muzeul deține 106 vitrine și peste 1000 de exponate. Structura muzeului cuprinde trei secțiuni:

  1. lucrările unicat ale Luciei Condrea
  2. ouă incondeiate foarte vechi
  3. colecție internațională

În cei 26 de ani de participări la expoziții internaționale, Lucia Condrea a primit numeroase distincții, ajungând printre cei mai valoroși artiști ai lumii în acest domeniu.

Motivele ornamentale care stau la baza realizării „bijuteriilor ovoidale” cuprind o întreagă gamă de elemente reprezentative, deosebit de bine realizate.

Școala internațională de vară a ouălor inchistrite care se organizează la acest muzeu, reunește români și străini din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii care vin să învețe acest meșteșug.

Lucia Condrea folosește 15 modalități de lucru. Prima modalitate este cea tradițională, tehnica batik-ului, de la care a pornit și pe care a perfecționat-o în timp, iar celelalte 14 modalități de lucru îi aparțin în totalitate, ele având ca punct de plecare tot tehnica batik-ului, însă aspectul final diferă radical de cel obișnuit, al ouălor tradiționale.

Cu prilejul vernisajului expoziției personale din 11 mai 2007, de la Sala Gotica, a Mănăstirii ”Trei Ierarhi” din Iași, cunoscutul și apreciatul etnolog prof. univ.dr. Ion H. Ciubotaru de la Facultatea de Litere a Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași a declarat  că ,,lucrările artistei Lucia Condrea reprezintă o noutate absolută în acest domeniu și se va numi Arta Condrea”.

Ouăle de Paști sunt o mărturie că datinile, credințele și obiceiurile pascale se integrează elementelor cu deosebită valoare ale culturii spirituale populare fiind cele ce definesc, alături de multe altele, particularități etnice ale poporului nostru.

Din anul 1993 muzeul a funcționat în locuința proprie a Luciei Condrea iar în vara anului 2007 a fost inaugurat în mod oficial muzeul ce poartă numele întemeietoarei lui, unic în țară și în lume prin valoarea artistică deosebită a exponatelor originale.

Ideea realizării acestui muzeu a apărut ca o consecință firească a multor ani de trudă și din dorința de a lăsa generațiilor următoare o moștenire artistică inestimabilă.

Muzeul se mândrește cu colecția de ouă încondeiate foarte vechi adunate din satele locuite de etnia huțulă (Moldovița, Ciumârna, Breaza, Izvoarele Sucevei, Ulma, Brodina, Moldova Sulița) și colecția internațională alcătuită din exponate primite de la creatori din 56 de țări recunoscute în lume ca fiind țări cu tradiție în acest domeniu al artei.

Prin intermediul acestui muzeu, artista plastică Lucia Condrea, multiplă laureată internațional, a salvat inestimabilul tezaur de tradiție folclorică a huțulilor.

Stau mărturie în acest sens exponatele vechi din zonele în care s-a practicat încondeiatul și închistritul ouălor datând din anul 1883.

Cele mai vechi si mai sugestive ouă inchistrite, purtătoare de simboluri vechi, precreștine sunt ouăle ce provin din teritoriile locuite de huțuli. La Moldovița-Bucovina, localitatae în care s-a sălășluit etnia huțula din timpuri străvechi, această tradiție este la ea acasă!

Artista Lucia Condrea, fiică a acestui ținut binecuvântat de Dumnezeu, este cea care a dus faima locului în care s-a născut și a Bucovinei peste tot în lume!

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii