Noutăți

Murud-Janjira, uriașa fortăreață construită de indieni în mijlocul mării în urmă cu 500 de ani. Galerie foto

Fortul Murud-Janjira se află pe o insulă stâncoasă din Marea Arabiei, lângă orașul Murud și la 165 km sud de Mumbai, India. Janjira este considerată una dintre cele mai puternice fortărețe indiene construite pe mare și singura neînfrântă de-a lungul coastei vestice a acestei țări. Fortul a fost renumit și pentru cele trei tunuri gigantice, de peste 22 de tone fiecare. A fost folosită, într-o primă fază, de membri populaţiei siddi, și a fost construită cu mai bine de 500 de ani în urmă.

Cuvântul ,,Janjira” este derivat din substantivul din limba arabă ,,Jazeera”, care înseamnă ,,insulă”. ,,Murud” este echivalentul în limba marathi pentru ,,siddi”, un grup etnic originar din Abisinia (vechiul Imperiu Etiopian), stat care cuprindea Eritrea şi jumătatea de nord a Etiopiei de astăzi. Prin urmare, ,,Murud-Janjira” s-ar putea traduce ,,Insula poporului siddi”. Totuși, fortul nu a fost construită de siddi, ci de căpetenia maratha, Rajaram Patil, în secolul al XV-lea, însă la o scară mult mai mică. La acea vreme, locul era cunoscută sub numele de ,,Medhekot”, și era creat special pentru a proteja poporul marathi de piraţi. Cetatea a fost capturată ulterior de generalul Nizam Shah, iar mai târziu a fost întărită de Malik Ambar, un regent de origine siddi, care ocupase, la un moment dat, tronul regilor din Ahmednagar.

Mai apoi, de-a lungul istoriei, au fost făcute numeroase încercări de distrugere a cetății de pe mare, atât de către portughezi cât și de către britanici, însă fără prea multe șanse de reușită. Chiar și marele lider din Maratha, Chhatrapati Shivaji, a încercat fără succes să dărâme zidurile de granit de 12 metri ale fortului. Deși în ruine acum, Murud-Janjira a fost o fortăreață plină de viață în zilele sale de glorie, cu toate facilitățile necesare, cum ar fi palate, cartiere pentru ofițeri, moschei, rezervoare de apă dulce etc. Pereții exteriori și toate bastioanele rotunjite ale fortului sunt încă intacte.

murud-janjira-fort-66 murud-janjira-fort-56 murud-janjira-fort-12 murud-janjira-fort-22 murud-janjira-fort-76 murud-janjira-fort-32 murud-janjira-fort-42

sursa: www.maharashtratourism.gov.in Amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii