Noutăți

Mumiile înfășurate în cupru. Misterioasele rămășițe umane descoperite în permafrostul siberian

Arheologii au descoperit două mumii care aparțin unei misterioase culturi Siberiene. Experții au descoperit rămășițele mumificate ale unui adult și ale unui copil, înfășurați în cupru, după ce au fost mai întâi înghețați în permafrostul siberian. Descoperirea a fost anunțată de guvernatorul districtului Yamalo-Nenets, care a dezvăluit că pe lângă plăcile de cupru, mumiile erau învelite într-un strat incredibil de gros de material textil, inclusiv blană și coajă de copac.

Experții cred că prezența cuprului poate fi un indiciu conform căruia populația misterioasă care a trăit aici cunoștea proprietățile medicale ale cuprului, recunoscut astăzi pentru valențele sale antimicrobiene. Conform rapoartelor, mumia adultă este de aproximativ 1,70 centimetri înălțime, chiar cea mai mică ar aparține unui bebeluș de maxim șase luni.

Mystery-Siberian-mummies-1024x576

Antropologul Yevgenia Svyatova, de la Centrul pentru Protecția și Utilizarea Monumentelor de Istorie și Cultură, a explicat într-o declarație de pe site-ul oficial al regiunii autonome Yamal-Nenets că rămășițele mumificate au fost descoperite la situl arheologic Zeleny Yar, în imediata apropiere a mării Kara, Oceanul Arctic. În această zonă temperatura medie este de aproximativ -6 grade Celsius.

Cele două mumii nu sunt primele care au fost descoperite la situl arheologic Zeleny Yar. De fapt, acestea aparțin unei liste mai lungi; de-a lungul timpului nu mai puțin de 100 de rămășițe umane distincte au fost descoperite în cei 20 de ani de investigație a sitului. Locul este renumit pentru trei monumente: un atelier de bronz, despre care se presupune că ar data din secolele al șaselea și al șaptelea, un cimitir despre care se crede că datează din secolele al VIII-lea și al IX-lea și o necropolă care, potrivit arheologilor, datează din secolul al XIII-lea. Toate aceste descoperiri îi fac pe oamenii de știință să speculeze faptul că în zonă a existat o populație nativă, necunoscută istoriei noastre până acum două decenii. Nu se cunoaște cu exactitate cât de veche este așezarea umană de la Zeleny Yar, însă testarea mumiilor descoperite acum ar putea elucida acest mister.

sursa: http://siberiantimes.com/home/

suras: ancient-code.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii