Noutăți

Mormântul unui personaj important, vechi de 5.000 de ani, descoperit acum câteva zile în Prahova

Zilele acestea arheologii de la Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova au mai făcut o descoperire care datează din perioada timpurie a epocii bronzului, dând la iveală un mormânt unde a fost îngropat un lider, în urmă cu peste 5000 de ani.

mormant-5000-de-ani-prahova-3

Rămășițele au fost găsite la câteva sute de metri de șoseaua de centură a orașului Ploiești. Cel al cărui mormânt a fost deschis este un bărbat ce purta la gât podoabe de cupru și scoici, semn că era o persoană importantă. Rămășițele au fost găsite joi, 20 octombrie 2016, în timpul unor lucrări de construcție la un parc industrial de la ieșirea din Ploiești. Arheologii au motive să creadă că aceste osemintele vechi de 5000 de ani aparțin unei personalități de la începutul epocii bronzului.

Alin Frânculeasa, arheolog, a declarat: „Era un personaj important pentru comunitatea din care făcea parte. Are un colier. Nu sunt foarte dese colierele astea realizate din cupru și mai multe perle din scoică.” Lucrările la parcul industrial unde au fost descoperite rămășițele umane au fost suspendate până când se va încheia cercetarea. „Lucrăm la el. Este vorba despre un individ dispus cu capul către vest. E un individ adult. Noi l-am fotografiat, urmează să fie desenat și la final oasele vor fi prelevate, fiecare în parte și duse la Institutul de Antropologie, pentru alte analize.”, a mai declarat arheologul Bianca Preda. Cercetătorii menționează faptul că în jurul orașului Ploiești și în zona de sud a Cricovului Sărat există peste 300 de movile în care este posibil să mai existe astfel de morminte ale strămoșilor noștri.

de Conf. univ. dr. George V Grigore

mormant-5000-de-ani-prahova-2


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Mormântul unui personaj important, vechi de 5.000 de ani, descoperit acum câteva zile în Prahova

  1. 5000 de ani?
    S-a descoperit acum patru zile…..Cine poate certifica asta?
    Si suportul in care a rezistat 5000 de ani e asa…. pe marginea drumului…?

  2. Este vorba de felul in care a fost inmormintat ,specific acelei perioade.Plus podoabele.La un muzeu exista un astfel de exponat,o femeie de statura mica din aceeasi perioada.A fost inmormintata in pozitia fatului(obtinuta prin legare cu o fringhie),iar linga ea amprenta unui os de animal si a unui ulcior(merinde pentru calatorie).

  3. Perle din scoica acum 5000 de ani in zona Prahova? Pai asta spune multe, arata cat de dezvoltata era societatea atunci prin comertul care se facea cu cei de la malul Marii Negre. Le spune cineva si ungurilor asta?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii