Noutăți

Monede antice furate de detectoriști CEHI, în Munții Orăștiei…

Un set de patru monede dacice și romane au fost recuperate în urma unor acțiuni ample desfășurate în Cehia, după ce au fost sustrase din cetățile aflate în Munții Orăștiei – capitala statului dac. Monedele antice, de factură dacică și romană, din argint și bronz, erau date în urmărire internațională încă din anul 2015, cu sprijinul autorităţilor din Republica Cehă, respectiv a Direcţiei Regionale a Poliţiei din Boemia de Sud.

Conform specialiștilor, monedele ar fi fost sustrase din cetățile dacice de la Luncani – județul Hunedoara și ar face parte din patrimoniul cultural național, fiind evaluate la 2.000 de euro”, se arată într-un comunicat al I.P.J. Hunedoara. Acțiunea polițiștilor hunedoreni a avut loc în cadrul unui dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Dosarul, deschis de mai mult timp, vizează comiterea infracțiunii de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizaţie. În același dosar se mai fac verificări pentru furt calificat, distrugere și efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică.

Suspecți pentru această acţiune ilegală sunt mai mulți cetățeni cehi, care ar fi furat obiectele antice din situri româneşti încă din anul 2015. „De comiterea acestor fapte sunt bănuiți patru cetățeni cehi. În 2015, cei în cauză ar fi efectuat detecţii neautorizate şi ar fi sustras din siturile arheologice ale cetăţilor dacice loturi de artefacte din patrimoniul cultural naţional, producând distrugerea stratigrafiei arheologice a monumentelor istorice de la Piatra Roşie, Costeşti, Blidaru şi Băniţa, din județul Hunedoara”, mai spun polițiștii hunedoreni.

În același dosar, anul trecut, au mai fost efectuate percheziții în Cehia, fiind recuperate și alte tezaure monetare și bunuri arheologice sustrase și exportate ilegal în această țară de către cei patru infractori, dar au fost confiscate și detectoare deținute ilegal. Această ultimă acțiune a fost desfășurată de polițiștii din Hunedoara, sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliției Române, în perioada 4 – 8 iunie 2017.

Conf. univ. dr. George Grigore

monede antice 2


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii