Noutăți

Momente și fapte necunoscute din viața lui Michelangelo Buonarroti. Odată, marele artist a riscat să fie executat, ca trădător!

Michelangelo Buonarroti s-a născut în Italia, la Capreze, în martie 1475. După o carieră de zeci de ani, ca pictor, arhitect și sculptor, a fost considerat unul dintre cei mai însemnați artiști ai Renașterii. Viața lui Michelangelo a fost presărată cu momente și fapte inedite, neștiute de către publicul larg.

Ca adolescent, Michelangelo a fost trimis să studieze și să trăiască în casa lui Lorenzo de’ Medici, unul dintre marii protectori ai artiștilor, în acele vremuri. Dat fiind talentul lui ieșit din comun în mânuirea dălții și a pensulei, băiatul a stârnit invidia colegilor. Un alt tânăr a fost atât de iritat de laudele pe care le primea Michelangelo și, pesemne și din cauza limbii ascuțite a acestuia, încât într-o zi a recurs la violența fizică. L-a lovit atât de tare în nas pe tânărul artist încât aproape că l-a desfigurat. Puțin mai târziu, respectivul s-a lăudat că Michelangelo va purta urmele loviturii sale toată viața.

1

Michelangelo a sculptat faimoasa statuie „David” dintr-un bloc de marmură pe care ceilalți artiști l-au respins, afirmând că n-ar fi fost bun de nimic. Cunoscut ca „Gigantul”, respectivul bloc de marmură fusese extras din carieră cu 40 de ani mai înainte. „David” este una dintre cele mai minunate opere ale sale!

Începând cu anul 1505, Michelangelo a lucrat pentru nu mai puțin de nouă suverani-pontifi, începând cu Iulius al II-lea și terminând cu Pius al IV-lea. În afară de pictarea Capelei Sixtine, a avut de executat și lucrări mai mărunte, cum ar fi diferite piese ornamentale. Relațiile nu au fost cordiale cu toți acești suverani-pontifi.

a

Papa Leon al X-lea l-a pus pe artist să sculpteze o fațadă de marmură pentru ca după 3 ani să anuleze proiectul. Cu alți papi care l-au angajat a avut, însă, relații mai bune: papa Paul al III-lea i-a luat apărarea atunci când unii clerici de rang înalt au pretins că scena „Judecății de Apoi” ar fi fost obscenă, din cauza trupurilor goale înfățișate.  Michelangelo a fost un artist vizual, dar și un om de litere. El a compus sute de sonete și de madrigale, în timp ce se odihnea după orele istovitoare de sculptură.

Arareori Michelangelo își semna operele. Nu a lăsat în urmă niciun autoportret intitulat ca atare. Dar nu de puține ori s-a autoportretizat în picturile sale care înfățișau alte personaje, inclusiv unele personaje sanctificate, precum Sfântul Nicodim.

n

În activitatea sa de arhitect, a proiectat fortificațiile orașului Florența. Michelangelo i-a ajutat pe republicanii care îi înlăturaseră de la putere pe cei din familia Medici să construiască un sistem de fortificații solide, pentru a se apăra de trupele papei Clement al VII-lea (Giulio de´Medici, după numele de mirean). Când armatele papale au încercat să recucerească cetatea de la republicani, s-au lovit de zidurile strașnice construite după indicațiile lui Michelangelo. Cetatea a rezistat unui asediu îndelungat, de 10 luni. Când, în sfârșit,  orașul a cedat, Michelangelo risca să fie condamnat la moarte, ca trădător. Dar papa Clement al VII-lea l-a iertat. Mai mult, i-a dat și de lucru.

j

Michelangelo a supravegheat lucrările la Bazilica Sfântul Petru de la Vatican – cea mai mare biserică din lume. Chiar și atunci când vârsta nu i-a mai permis să se deplaseze la fața locului, el concepea schițe și desene pe care le încredința omenilor de încredere pentru ca modelele să fie reprezentate la fața locului. Sculptura a rămas marea dragoste a artistului, el continuând să dăltuiască până în penultima zi de viață, în ciuda vârstei avansate, de 88 de ani. Ultima lucrare a lui Michelangelo Buonarroti a fost „Pieta Rondanini”, în care era înfățișat Iisus în brațele Maicii Sale.

k

x

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.history.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii